Helyi közélet

2014.05.21. 13:19

Riválisok, lelátón innen és túl

Debrecen –Debreceni futballháttér az „ősidőkben”, elnöki páholyoktól a kőzáporokig…

Debrecen –Debreceni futballháttér az „ősidőkben”, elnöki páholyoktól a kőzáporokig…

Szerencsés találkozás, ha egy téma a nagyközönség és a kutatók érdeklődésére egyaránt számot tart, és sikerül olyan műben feldolgozni, amely vélhetően nem fog csalódást okozni egyik olvasótábornak sem. Szegedi Péter jó ütemben érkezett erre a labdára, és magabiztosan értékesítette a helyzetet.

A debreceni szociológus-sporttörténész májusban megjelent, „Riválisok – Debrecen futballtársadalma a 20. század első felében” című könyve a sportág közösségi mozgatórugóira, a „hátország” összefüggés-hálózatának sajátosságaira mutat rá, méghozzá annak szolgálatában, hogy megfejtse: miképpen fejlődik ki a vetélkedés az egyes klubok és szurkolói bázisaik között.

Szempontrendszerét következetesen érvényesítve a szerző olyan klasszikus – a mai napig is eleven – szembenállások gyökereit tárja fel, mint a vidéki klubok főváros-ellenessége vagy épp a híres-hírhedt Debrecen–Nyíregyháza ellentét…

HBN-FGY

További részletek a csütörtöki Naplóban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában