Helyi közélet

2014.05.22. 10:37

Felső határ nélkül

Debrecen - Nem kötelez törvénymódosításra a strasbourgi döntés.

Debrecen - Nem kötelez törvénymódosításra a strasbourgi döntés.

Az elmúlt nyolc évben 31 esetben szabott ki életfogytiglani szabadságvesztést a Debreceni Ítélőtábla (DIT), ebből 7 esetben tényleges, azaz a szabadlábra helyezés lehetőségét kizáró formában – tudtuk meg dr. Balla Lajostól, az Ítélőtábla elnökétől. Utóbbi büntetéssel sújtotta a DIT jogerősen 2009-ben azt a férfit is, akinek ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága keddi döntésében elmarasztalta Magyarországot, embertelen, megalázó bánásmódnak minősítve, hogy az elítélteknek elméletileg sincs lehetőségük a szabadulásra.

Balla Lajos szerint azonban nem igaz, hogy nincs mód a fogvatartás szükségességének felülvizsgálatára: megfelelő indokkal perújítást, vagy eljárási szabályok megsértésére hivatkozva felülvizsgálatot kérhet az elítélt, illetve, legextrémebb esetben működhet a köztársasági elnök – korlátozás nélküli – kegyelmi jogköre is. A strasbourgi döntésnek egyébként nincs közvetlen hatása a további bírói gyakorlatra, az hazánkat nem kötelezi törvénymódosításra – jegyezte meg az elnök.

HBN

A teljes cikk a Napló csütörtöki számában olvasható.


Jegyzet: Időbilincs

A miniszterelnök felháborítónak nevezte, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága első fokú – nem jogerős – határozatával egy konkrét, de az ügy szempontjából lényegtelen jogeset apropóján elmarasztalta Magyarországot a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés jogintézménye miatt. Na már most, lehet-e egy Orbán Viktort ennél kihagyhatatlanabb ziccerbe hozni az EU-parlamenti választás előestéjén? Üres kapu, gól, öröm. Ratalics László jegyzete.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában