Helyi közélet

2014.04.02. 09:20

Tervszerű metszés 347 fakoronán

Debrecen - Többek felháborodtak azon, hogy tavasszal zúgtak be a gépekkel az ágak közé.

Debrecen - Többek felháborodtak azon, hogy tavasszal zúgtak be a gépekkel az ágak közé.Fészekrakás ideje van, ilyenkor ne gallyazzák a fákat! – emelt szót a debreceni Terepszemle Stúdió Egyesület, mert úgy látták, hogy a gallyazás helyszínén, a Medgyessy sétányon elkezdődött számos védett madárfaj (széncinege, zöldike, erdei pinty, nagy fakopáncs, tengelic, vörösbegy, feketerigó) fészkelése. Emiatt bejelentést tettek a Tiszántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségre. Mint írták, „a terület helyi védettségén kívül és attól függetlenül az ott költő madárfajok törvény általi védelemben részesülnek, ezért azok fészkelése, élettevékenysége nem zavarható”.

Minderről a Napló március 26-i számában megjelent, Gallyazás fészekrakáskor című cikkben adtunk hírt, tudatva, hogy a hatóság munkatársai – mint mondták – fészkeket nem találtak, de a bejelentést továbbították a polgármesteri hivatalba és a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz. Az előbbi helyről a Naplóhoz másnap megérkezett a reagálás.

A igazgatási osztályvezető, dr. Gulyás Tünde leveléből megtudjuk, hogy a jegyző – mint első fokon eljáró természetvédelmi hatóság – nevében március 7-én adtak engedélyt a Keviép Kft.-nek a Debreceni Nagyerdő helyi jelentőségű természetvédelmi területén 347 fa tervszerű, koronaalakító metszésére. A munkálatokat a faállomány egészségügyi állapota, valamint a személy- és vagyonvédelem indokolta. A határozatban arra is kötelezték többek között az engedélyest, hogy amennyiben „az érintett fákon védett fajok (fészkelő madarak, védett rovarfajok, denevérek, stb.), vagy azokra utaló jelek (fészek, stb.) találhatók, a munkálatokat azonnal fel kell függeszteni , és ezek áttelepítéséről az illetékes felügyelőség … engedélyével gondoskodni kell.”

HBN

Folytatás a Napló mai számában és a naplo.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában