Helyi közélet

2014.04.10. 11:07

Jegyzet: Lengyel vodka

<em>A négy évvel ezelőtti választások után másfél héttel egy nemzetközi társaságban azt kérdezte tőlem egy lengyel – egyébként politológus, és Közép-Európa politikai viszonyait kiválóan ismerő – hallgatótársam néhány feles vodka után, hogy mi történt Magyarországon az előző ciklusban, hogy kétharmaddal vágták agyon a baloldalt?</em> <strong>Szabó Zsolt László jegyzete</strong>.

A négy évvel ezelőtti választások után másfél héttel egy nemzetközi társaságban azt kérdezte tőlem egy lengyel – egyébként politológus, és Közép-Európa politikai viszonyait kiválóan ismerő – hallgatótársam néhány feles vodka után, hogy mi történt Magyarországon az előző ciklusban, hogy kétharmaddal vágták agyon a baloldalt? Szabó Zsolt László jegyzete.

Miután vázoltam a megelőző négy év kiemelkedő politikai eseményeit, és jeleztem, hogy úgy várta a társadalom többsége a választást, mint Zacher Gábor egy-egy péntek este után az éjszakai műszak végét, a kimúló lengyel baloldal meséjébe kezdett.

A Demokratikus Baloldali Szövetséget 2005-ben hasonló ügyekért (korrupciós botrányok, impotens kisebbségi kormányzás) küldték vágóhídra a választók. Akkor 11, 2011-ben pedig 8 százalékot értek el. A lengyel politikai teret azóta a mérsékelten (Donald Tusk) és az erőteljesebben konzervatív (Jarosław Kaczyński) dominálja.

A lengyel kolléga már akkor vázolt egy forgatókönyvet, előrevetítve, hogy a „lengyel MSZP” sorsára juthatnak a szocialisták, és lassan kimúlik az utódpárt. Tamáskodva fogadtuk, különösen azt követően, hogy a vodkára jött a róka is.

Pedig lehet, hogy igazat beszélt (az alkohol).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában