Helyi közélet

2014.04.15. 10:48

Földes Napját az összetartozás ünnepeként köszöntötték

Földes - 235 évvel ezelőtt- 1779. április 14-én Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét.

Földes - 235 évvel ezelőtt- 1779. április 14-én Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét. A tizenöt évig húzódó pert záró királyi hétszemélyes tábla ítéletével igazságot szolgáltatott Földes községnek, amely így megőrizte a Zápolya János királytól 1537-ben kapott nemesi kiváltságait. Az 1779. április 15-én elfogadott Községi Szabályrendelet a XIX. század második feléig biztosította a község rendezett tanácsú közigazgatási szervezetét és nemes és nem nemes lakóinak polgári egyenjogúságát.

E történelmi jelentőségű napra - 1991 óta - április 14-én, Földes Napjaként emlékezik a nagyközség lakossága.

A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a falu ünnepére készülve emlékhét keretében rendezvények sokaságával emlékezett az egykor nemesi község múltjára. A rendezvények során 1779 méteres falumérföld futást szerveztek, megrendezték a Kazinczy szépkiejtési versenyt, vetélkedtek a Szuperdiák címért.

A Karácsony Sándor Közösségi Ház Földesi Életképek címmel vers- és prózaíróversenyt szervezett. Hétfő délután a Községházán ünnepi képviselő-testületi ülést tartottak. A ma már történelemmé lett napra - amely az itt élők összetartozásának ünnepe - Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester emlékezett, köszönetet mondva az egykor és ma Földesen élőknek és a fejlődéséért áldozatokat vállalóknak. Felidézte az egykori peres évek történetét, majd átadta a Földes Napjára adományozott helyi kitüntetéseket és a különböző versenyek díjait.

A Földes Községért emlékérmet több évtizedes oktatói, művelődésszervezői és népfőiskola-vezetői munkásságért Dr. Szabó Irmának, a Kállay László díjat Földes Község Közéletéért az Őszirózsa Nyugdíjas Klubnak adományozta Földes Képviselőtestülete.

Földes Napjának ünnepét műsorral köszöntötte a kitüntetett nyugdíjasklub és a most alakult népi hangszeres csoport, majd a nap programját kora este a mozi színháztermében a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának Tűzoltó című egyfelvonásos vígjátéka zárta.

HBN- Péter Imre


Földes Napjának versenyeredményei

Földesi Életképek vers és prózaíró verseny:

Vers kategóriában első Szőkéné Kakucsi Erzsébet, második Vargáné Lakatos Mónika. Különdíjas: Gáll Sándorné

Próza kategóriában első Oláh Lajosné, második Lengyel Nikol, harmadik Veres Petra.

Kazinczy szépkiejtési verseny: 5.- 6.- évfolyamon első Bíró Bianka, Gyöngyösi Csenge. 7.-8. évfolyamon első Engi Orsolya.

Falumérföld futás:

1.- 2. osztályos korcsoportban első Bene Alexa és Károlyi Kristóf

3.-4. osztályos korcsoportban első Nagy Napsugár Noémi és Nagy Tamás

5.-6. osztályos korcsoportban első Szőnyi Gabriella és Ványi Csongor

7.-8. osztályos korcsoportban első Nyírő Panna és Társi József.

Szuperdiák vetélkedő: első helyezett Ványi Virág 8.a és Győri Dániel 8.b.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában