Helyi közélet

2014.01.07. 07:20

Mindegy ki veszi meg a bankot, helyt kell állnia

Budapest - Nincs ok a pénz pánikszerű kimenekítésére, mert az ügyfelet nem érheti hátrány.

Budapest - Nincs ok a pénz pánikszerű kimenekítésére, mert az ügyfelet nem érheti hátrány.– Magyarországon az elmúlt években több tulajdonosváltás is lezajlott a banki szférában. Miként azt a jogszabályok is kimondják, a tranzakciók alkalmával a vevőnek helyt kell állnia a jogelőd kötelezettségeiért, azaz a banki ügyfeleket nem érheti hátrány a pénzintézet tulajdonosváltásából – felelték a Napló hétfői kérdésére szakemberek a Magyar Hírlap szombati cikkével összefüggésben.

Töröcskei mint vevő?

A napilap ugyanis arról írt, hogy az Államadósság-kezelő Központ vezetőjéhez, Töröcskei Istvánhoz kötődő Széchenyi Bank – amelyben 2013-ban az állam 49 százalékos tulajdont szerzett – vételi ajánlatot tett az osztrák Raiffeisen Bank magyar leányvállalatára. A Magyar Hírlap szerint az osztrák anyacég már vizsgálja az értékesítés lehetőségét. Az újság kormányzati forrásokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy elképzelhető az Erste magyar részlegének – közvetett módon történő – állami tulajdonba kerülése is. A két osztrák tulajdonú pénzintézet közül az országszerte 122 fiókkal, és mintegy két és félezer dolgozóval rendelkező Raiffeisen neve már többször felvetődött hasonló kontextusban. Az általunk megszólított szakemberektől azt kérdeztük, tarthatnának-e bármi változástól a Raiffeisen és az Erste ügyfelei pusztán a két bank eladása miatt.

A Napló az ügyben a Bankszövetséget is megkereste, de a hírt semmilyen formában nem kívánták kommentálni.

HBN–RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában