Helyi közélet

2013.12.09. 10:24

Minimálbér: alig-alig ér többet

Debrecen - A költségvetés jár a legjobban, a kiskeresetűek pedig a legrosszabbul.

Debrecen - A költségvetés jár a legjobban, a kiskeresetűek pedig a legrosszabbul.

Hiába emelkedett az elmúlt három évben összesen 38 százalékkal a minimálbér bruttó összege, a kiskeresetűek alig több, mint tíz százalékkal visznek csak több pénzt haza.

Ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a kutatásnak, amit a Policy Agenda végzett, és amelyből kiderül: a minimálbérek szintjére volt a legnagyobb hatással az egykulcsos adórendszer bevezetése, illetve az alacsony keresetűeket megillető adókedvezmény-rendszer eltörlése.

Mindezek együttes hatásaként a minimálbéren foglalkoztatottak januártól azt fogják tapasztalni, hogy a bruttó 101 ezer 500 forint keresményükből csupán 66 ezer 482 forint kerül a (virtuális) borítékba. Ez pedig annak tudatában érdekes, hogy a kormányváltás évében (2010-ben) 60 ezer 236 forint volt a minimálbér nettó összege.

A Napló által megkérdezett hajdú-bihari cégvezetők (akik jelentős számban foglalkoztatnak minimálbéreseket) úgy fogalmaztak, hogy a minimálbér emelésének együtt kellene járni az elvárások növekedésével, hiszen ne feledjük, hogy ez esetben munkabérről, nem pedig valamiféle szociális juttatásról van szó.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában