Helyi közélet

2013.12.09. 10:24

Minimálbér: alig-alig ér többet

Debrecen - A költségvetés jár a legjobban, a kiskeresetűek pedig a legrosszabbul.

Debrecen - A költségvetés jár a legjobban, a kiskeresetűek pedig a legrosszabbul.

Hiába emelkedett az elmúlt három évben összesen 38 százalékkal a minimálbér bruttó összege, a kiskeresetűek alig több, mint tíz százalékkal visznek csak több pénzt haza.

Ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a kutatásnak, amit a Policy Agenda végzett, és amelyből kiderül: a minimálbérek szintjére volt a legnagyobb hatással az egykulcsos adórendszer bevezetése, illetve az alacsony keresetűeket megillető adókedvezmény-rendszer eltörlése.

Mindezek együttes hatásaként a minimálbéren foglalkoztatottak januártól azt fogják tapasztalni, hogy a bruttó 101 ezer 500 forint keresményükből csupán 66 ezer 482 forint kerül a (virtuális) borítékba. Ez pedig annak tudatában érdekes, hogy a kormányváltás évében (2010-ben) 60 ezer 236 forint volt a minimálbér nettó összege.

A Napló által megkérdezett hajdú-bihari cégvezetők (akik jelentős számban foglalkoztatnak minimálbéreseket) úgy fogalmaztak, hogy a minimálbér emelésének együtt kellene járni az elvárások növekedésével, hiszen ne feledjük, hogy ez esetben munkabérről, nem pedig valamiféle szociális juttatásról van szó.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában