Helyi közélet

2013.11.15. 10:36

Póráz helyett tudatosság

Debrecen - A kutyaiskolák inkább enyhítenék a készülő szabályozást.

Debrecen - A kutyaiskolák inkább enyhítenék a készülő szabályozást.

A parlament előtt lévő büntetőjogi salátatörvény szigorítana a kutyatartáson: aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi, szabálysértést követne el.

A szakemberek nem lelkesednek az ötletért, mely azt jelenti, szinte mindenhol pórázt kellene viselni az ebeknek; Korom Gábor, a magyarországi Tükör Kutyaiskolák közösségének megalapítója nyílt levélben fordult a törvényalkotókhoz, amiben azt írja, az elmúlt időszak felelős kutyatartást erősítő intézkedéseinek (pl. csipelés) szellemiségével „szögesen ellentétes” a tervezet. Azt betarthatatlannak nevezi, ami tüneti kezelést nyújt, és szigorítás helyett inkább a Városi Kutyavizsga irányelveit szorgalmazná.

Kontroll

– A póráz kontrollt jelent, visszafogja a kutyát, az nem mehet oda az őt érdeklő dolgokhoz, nem ismerheti meg azokat, nem ismerkedhet a fajtársaival, holott mindez hozzátartozik a szocializációjához. Ha ez a kontroll állandóan fennáll, esélye sincs, hogy felfedezze a környezetét, levezesse az ösztöneit, s a kutya agresszívvá válhat. A törvény nem tesz különbséget a kölykök, felnőtt kutyák, viselkedési vagy agresszióproblémákkal küzdő kutyák között. Mindenkire egyenértékűen vonatkozik, póráz használata kötelező, ellenben bírsággal büntetendő. Az általunk javasolt szakmai vizsgarendszerben megoldást látunk arra, hogy a tudatos gazda, aki képes minden körülmények között irányítani kutyáját, ne legyen büntetve. A vizsga nem fajtaspecifikus, és nem a tökéletes kutyát keresi, hanem a kutya-gazda kapcsolatot méri – magyarázza Nagy Annamária, a Debreceni Kutyaiskola vezetője.

Vizsga

– Az úgynevezett városi kutyavizsga először is megszűri, alkalmas-e a kutya a póráz nélküli sétáltatásra. Ez nem függ fajtától, testnagyságtól, hiszen a kutyák ugyanazzal az „ösztönkészlettel” rendelkeznek. A vizsga különböző, életszerű, de extrém helyzetekben is méri a kézbentarthatóságot! Olyan helyzetekben, amikor kicsúszhat a kutya a gazda irányítása alól: futó ember, ittas személy, síró gyermekkel sétáló babakocsis, piknikezők, randalírozók, gyerekek, labdázók, étkezők, más kutyákkal való találkozás szerepel a feladatok közt. Nem baj, ha reagál a kutya a körülötte zajló eseményekre, a kérdés, hogy mit tud ilyenkor a gazda tenni, képes-e megtartani az irányítást. De azonnali bukást jelent, ha például nem szedi össze a gazda kutyája ürülékét – részletezte Nagy Annamária, aki szerint egy irányítható kutya dísze a városnak. Mint elmondta, a vizsga során a zsákmányszerző és védőösztön kontrollját is figyeli majd a független vizsgabizottság. (A komplex vizsgát most dolgozzák ki az ELTE Etológiai Tanszékével együtt.) – A Vidékfejlesztési Minisztérium nyitott a városi kutyavizsga ötletre, és figyelemmel kísérik a tesztet – tette hozzá.

Ösztönösen is jön

– Az a tapasztalatunk, hogy az emberek többsége ma már tudatosan vesz kutyát, egy részük ösztönösen érzi, hogyan bánjon vele, sok gazda kutyaiskola látogatása nélkül is tudatos, és képes letenni a vizsgát. Vannak viszont, akik a viselkedési problémák megoldására pórázt használnak. Amikor hozzánk eljönnek, rövid idő után meglepődnek, milyen jól kezelhető valójában a kutyájuk, miután pórázhasználattal nem kikerülik a problémákat, hanem megoldják azokat. Sajnos, sok embernek rossz tapasztalata van a rosszul szocializált, tehát ugatós, agresszív, fékezhetetlen vagy túl kíváncsi kutyák révén, s ez elmérgesíti a helyzetet az ebtartók és a többiek között – jegyezte meg Nagy Annamária. Hozzátette: a póráz nélküli módszer hívei sem a Piac utcán akarják szabadon sétáltatni a kutyájukat, hanem zöldövezetekben, ahol ez kutyásoknak, nem kutyásoknak is természetesebb.

HBN-SZŐKE TÍMEA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában