Helyi közélet

2013.10.01. 08:07

Konyáron itthon volt mindenki a Szent Mihály napi vígságokon

Konyár - 2013. szeptember 28-án, szombaton Konyár is csatlakozott az országos „Magyarország, szeretlek!” rendezvényhez, aminek keretei között a helyi szabadidős parkban színes programokkal, gasztronómiai élményekkel várták az érdeklődőket a szervezők.

Konyár - 2013. szeptember 28-án, szombaton Konyár is csatlakozott az országos „Magyarország, szeretlek!” rendezvényhez, aminek keretei között a helyi szabadidős parkban színes programokkal, gasztronómiai élményekkel várták az érdeklődőket a szervezők.A vendégcsalogató finom ízek, ínyencségek a helyi ügyeskezű fakanálforgatók érdeme. Berendezett népi konyha és kamra a régi korok világát idézte. Ide várták az érdeklődőket, akik megkóstolhatták a Konyár Ízes Étkei című idén megjelent szakácskönyv elkészült receptjeit. Ezeket a helyi nyugdíjas klub asszonyai és a Konyári Pávakör tagjai sütötték és főzték meg a látogatóknak. A helyben sütött csőröge nagy sikert aratott.

Az érdeklődő közönség a helyi befőzési és savanyítási szokásokat is elleshette, valamint az őszi termények kiállítását is megtekinthette. A begyűjtött és kiállított termények a helyi termelők éves munkáját dicsérik. Az eseményen készült zakuszka és padlizsánkrém is, valamint a helyben sütött palacsintához itt készült szilvalekvárt lehetett kóstolni.

A délután program részeként népművészeti kiállítás-megnyitó volt, ahol a Konyárról elszármazott népi iparművészek saját munkáikkal mutatkoztak be. A kiállítást megnyitotta Kállai Irén a berettyóújfalui Bihari Múzeum igazgatója. A délutánt Lente Lajos nótaénekes és Vállay Éva előadóművész zenés műsora színesítette, valamint felléptek a Konyári Nótások, a Konyári Pávakör és a helyi gyermek néptánccsoport tagjai is.

2013. szeptember 29-én, vasárnap Szent Mihály-napi őrtűz gyújtására Konyáron is sor került. Este nyolc órakor közösségi szalonnasütés kezdődött, majd a tűz gyújtásakor elénekelte a Konyári Pávakör és a jelenlévő közönség a Himnuszt, majd a Székelyhimnuszt és közös nótázás vette kezdetét.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában