Helyi közélet

2013.10.03. 10:59

Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! - Tégláson

Téglás - Magyarország Kormánya, valamint 5 közszolgálati csatorna 2013. szeptember utolsó hétvégéjén „Itthon vagy – Magyarország szeretlek!” címmel országos felhívást hirdetett a települési önkormányzatok részére.

Téglás - Magyarország Kormánya, valamint 5 közszolgálati csatorna 2013. szeptember utolsó hétvégéjén „Itthon vagy – Magyarország szeretlek!” címmel országos felhívást hirdetett a települési önkormányzatok részére.

A felhívás célja olyan helyi programok szervezése, melyek által minden csatlakozó település megmutatja helyi értékeit, feleleveníti hagyományait, építi és erősíti közösségét.

Téglás Város Önkormányzata, valamint a projektben közreműködő Városi Könyvtár nagy örömmel vállalt részt a Szent Mihály-napi rendezvénysorozat szervezésében, illetve lebonyolításában, tartalmas, két napon át tartó, gyermekeket és felnőtteket egyaránt megszólító alkalmakat teremtve.

A sokszínű kulturális program első állomásaként szombat délután „Sétálj velünk, fedezd fel!” címmel helytörténeti túrára invitáltuk az érdeklődőket, melynek kijelölt állomáshelyeit bejárva a mintegy 47 gyermek és 10 felnőtt városunk történetével, nevezetes épületeivel, emlékhelyeivel ismerkedhetett meg.

A menet a Könyvtárból indulva meglátogatta a Világháborús Emlékművet, a Helytörténeti Kiállítótermet, a Református-, valamint a Görög Katolikus Templomot, a Degenfeld kastélyt, Ujlaky István pedagógus emléktábláját.

Az adott helyszínen kapott információk alapján kitöltött feladatlapokkal a résztvevők a könyvtárba tértek vissza, ahol az értékelés ideje alatt a könyvtárosok zsíros kenyérrel, lilahagymával, üdítővel várták a gyermekeket és szüleiket.

A sok hibátlan megoldást oklevelekkel, értékes könyvekkel, édességekkel, emléklapokkal jutalmaztuk, és reméljük, hogy a résztvevők nemcsak szép ajándékokkal, hanem maradandó tudással, helytörténeti információkkal is gazdagodtak.

A Szent Mihály-napi hétvége vasárnapján programjaink a Városi Moziban folytatódtak. Délután 16.00 órától a debreceni Szeredás Népzenei Együttes gyermekeknek szóló „Csiribiri komédiáján” szórakozhattunk, népszokásokat, mondókákat, állatalakoskodásokat, meséket hallhattunk, láthattunk, zenével és tánccal fűszerezve ismerkedhettünk az őszi ünnepkör évszázados hagyományaival.

Vasárnap este 20.00 órától Czibere Béla polgármester köszöntő szavai után, szintén ez a zenekar, de immár felnőtteknek szóló, „Jeles napok kalendárioma” című előadásukkal vezették végig a közönséget az év legszebb ünnepein, jeles napjain. Csodálatos népzenei összeállításuk által nemzetünk, közösségünk olyan bús, és vidám dalaival, szokásaival ismerkedhettünk meg, melyek megismerése, megőrzése a magyarság megmaradásának záloga.

A műsor végén a Városi Mozi udvarán, az ország mintegy 1300 településével együtt, egy időben, szabadtéri tűzgyújtással zártuk a napot, családias hangulatban, zeneszóval, tánccal, baráti beszélgetéssel.

És a ropogó tűz melegénél átjárta lelkünket Tamási Áron „Ábel Amerikában” c. regényének örök érvényű igazsága, miszerint „azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Reméljük, hogy legalább ezen a hétvégén mindenki az országban, valahol „otthon” volt.

Azok, akik velünk ünnepeltek, a mi kisvárosunkban, Tégláson.

Németi Katalin

intézményvezető

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában