Helyi közélet

2013.10.08. 09:30

Dicső múlt után szomorú jövő

Debrecen - Tíz kelet-magyarországi tejüzem bezárása után a debreceni következik.

Debrecen - Tíz kelet-magyarországi tejüzem bezárása után a debreceni következik.

A Hajdútej Rt. az ország egyik legnagyobb tejfeldolgozó vállalata volt. Négy nagyobb üzemben (Debrecen, Berettyóújfalu, Hajdúböszörmény, Gyula) évente az 1980–as évek végén már 220–230 millió liter tejet dolgozott fel és értékesített elsősorban belföldön, de jelentős volt az exportja is - írta a Naplónak Vanger Sándor, a Hajdútej Rt. nyugdíjas üzemigazgatója.

Saját erőből épült

A bezárásra ítélt üzem 1983–ban épült, mivel a régi már nem tudta kielégíteni a fogyasztói igényeket. Az üzem saját erőből épült, napi 250 ezer liter feldolgozói kapacitással. Választékát folyamatosan bővítette Budapest után a vidék legnagyobb város ellátó tejüzemévé vált. Napi 200 ezer liter tejet dolgozott fel 14 termékcsoportban 42 fajta terméket gyártott. A belföldi iparági értékesítésben 1994–re országosan komoly részesedést ért el; az ultrapasztőrözött tej 40%-át, a joghurtok 25%-át, a tejszínkészítmények 24%-át és a vajkrémek 15%-át a debreceni tejüzem gyártotta.

Üdítő kivétel

A megnövekedett igények kielégítéséhez egy sikeres szarvasmarha-program biztosította az alapanyagot. Jelentősen nőtt a tejtermelés mennyisége és a minőség is közelített a nyugat európai színvonalhoz. Az egy főre eső tejfogyasztás 1988-ban elérte a 200 litert. Sajnos ez mára 140–150 literre csökkent. A Hajdútej Rt–t a jó gazdálkodási eredménye alapján 1995–ben a tőzsdén keresztül értékesítették. A részvények jelentős része egy holland cég (Nutrícia RT.) kezébe került. Az új tulajdonos, mivel fő profilja a gyermektápszer gyártás volt, nem folytatta a Hajdútej Rt. fejlesztési és értékesítési gyakorlatát. Pár év után megindította a kelet-magyarországi tejüzemek felvásárlását, majd azok leállítását. Ilyen sorsra jutott, Szolnok, Szeghalom, Békéscsaba, Nagybánhegyes, Jászberény, Gyöngyös, Balmazújváros, Nyíregyháza, Gyula és Berettyóújfalu. Eladták a hajdúböszörményi sajtüzemet is egy arab vevőnek, de legalább az az üzem működik, műszaki, technológiai színvonala fejlődött és termelése is nőtt. A foglalkoztatottak száma is emelkedett.

Utaztatják a tejet

A Naplóban megjelent a hír , hogy a debreceni tejüzemet is bezárják. Az üzemek többségét a Nutrícia Rt. zárta be, de közben a szintén holland Friesland Campina Hungária Zrt. megvásárolta a Nutrícia Rt. tejágazatát így a debreceni tejüzemet a holland nagy tejipari multi cég fogja bezárni. Holland tulajdonba csak a mátészalkai Túró Rudi üzem marad, de megtartják a budapesti értékesítési központjukat és feltehető annak depóját is. A privatizáció mérlege több mint 4000 fő elbocsátása, éves szinten mintegy 500 millió liter tej bizonytalan sorsa. A leállított üzemek körzetétől sokkal nagyobb távolságokra kell a nyerstejet szállítani, egy részüket akár több száz kilométerre.

HBN


Debrecen - Megyénkből indulnak tejesautók a székesfehérvári, sőt olaszországi gyárakba is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában