Helyi közélet

2013.08.12. 13:56

Tankönyvre sem telik

Hajdú-Bihar - A vidéki településeken elképesztő méreteket öltött mostanra a mélyszegénység.

Hajdú-Bihar - A vidéki településeken elképesztő méreteket öltött mostanra a mélyszegénység.

Hajdúhadházon az összevont állami és művészeti általános iskolában 1250 gyerek kezdi meg szeptemberben a tanulmányait, de közülük mindössze félszáz családnak kell fizetnie a tankönyvcsomagért. A hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű családokból kikerült tanulók esetében ez egyben azt is jelenti, hogy ők ingyen iskolai étkezésre is jogosultak.

- Pályázati pénzekből igyekszünk megoldani a településen a nyári szünetben is a szociális étkeztetést, hiszen pontosan tudjuk, hogy sok száz tanulónk egyedül itt juthat hozzá napi rendszerességgel meleg ételhez - válaszolta a Napló érdeklődésére Vargáné Sőrés Ilona intézményvezető.

Polgármesterekkel beszélgetve kiderült, hogy a megye legkisebb településein szinte kivétel nélkül valamennyi iskoláskorú gyerek ingyen kapja a tankönyveket, meg az ebédet, de a hajdú-bihari kisvárosok némelyikében sem sokkal jobb a helyzet. Létavértesen például 749 gyerek kezdi meg ősszel a tanévet, de mindössze 159 tanulónak a szülei fizetnek térítési díjat a tankönyvcsomagért.

HBN-PA


Amikor a mélyszegénység az úr

Létavértesen 750 iskolás közül csupán 150-nek a családja fizet a tankönyvekért.

- Némely családokban olyan mértékű a szegénység, hogy lassan már csak a 4H-s jelzővel illethetnénk őket - próbálta érzékeltetni a helyzet tarthatatlanságát Orvos Mihály, bagaméri polgármester, arra utalva ezzel, hogy vannak emberi sorsok, amelyeket már a 3H (halmozottan hátrányos helyzetű) jelzővel sem lehet leírni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában