Helyi közélet

2013.08.05. 10:58

Sok volt a nyári nap

Hajdú-Bihar - A hónap legmagasabb abszolút hőmérsékletét a debreceni mérőállomáson jegyezték fel 29-én.

Hajdú-Bihar - A hónap legmagasabb abszolút hőmérsékletét a debreceni mérőállomáson jegyezték fel 29-én.A második nyári hónapot alapvetően meleg, vagy igen meleg, többnyire száraz, napos idő jellemezte. Két erőteljesebb felmelegedési hullám mellett két erőteljesebb hidegfront is átvonult, de a többfelé előforduló zivatarok nem mindenütt mérsékelték a szárazságot.

Tépén sütött

A hónap során a csapadékot és lehűlést, sokszor viharos időt okozó ciklonok és frontjaik jobbára a kontinens nyugati és északi részére szorultak, hazánk felett magas nyomású légköri képződmények biztosítottak száraz, csendes, napos időjárást. Ebben az időjárási helyzetben csak 10-15-e között, valamint a hónap legvégén történt változás, ekkor hidegfrontok érték el térségünket is, átmenetileg mérsékelve a kánikulai meleget.

A Tiszántúl északi felén átlagosan 25-30 nap során emelkedett a nappali csúcshőmérséklet 25°C-ig, vagy efölé, magasan alakult tehát a nyári napok száma. Hőség- (30 fokot elérő csúcshőmérsékletű) napból 6-14, míg forró (35 fokot elérő maximumhőmérsékletű) napból 1-2 fordult elő a két megyében.

E jelzőnapok száma Tépe mérőállomáson volt a legmagasabb. A napi középhőmérséklet 1-3 esetben haladta meg a hőstressz szempontjából kritikus 27 fokos küszöböt, legmagasabb értéke, (29,1 °C) 29-én állt be Hajdúnánáson. A hónap legmagasabb abszolút hőmérsékletét debreceni mérőállomásunkon jegyeztük fel 29-én, ekkor 37,8 °C-ig melegedett a levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában