Helyi közélet

2013.08.13. 13:50

Görbeházán dübörögnek a kamionok

Hajdú-Bihar - Egyre több fuvarozó dönt úgy, hogy az autópálya helyett alsóbbrendű utakon szállít.

Hajdú-Bihar - Egyre több fuvarozó dönt úgy, hogy az autópálya helyett alsóbbrendű utakon szállít.

Másfél hónappal az E-útdíj bevezetése után a napidíjas rendszer továbbra sem működik tökéletesen, hiszen ha a teherautó a fizetős szakaszból csak egy kilométert használ, akkor is a teljes szakasz díját fizettetik meg vele. Fülöp Zsolt, a 60 kamiont üzemeltető Trans Sped Kft. igazgatója azt mondja, hogy a GPS-alapú rendszer mostanra korrektül beállt, és a valós teljesítmény alapján számláz.

A cég egyébként a tavalyi 12 millió forint után idén mintegy 140 millió forint úthasználati díjat fizet, amit nagyrészt sikerült a partnereikre áthárítani. Csakhogy sok ügyfél azt mondja, neki már ne a sztrádán, hanem az olcsóbb főúton fuvarozzanak.

A rendőrséghez fordul

Ennek a levét isszák máris a görbeháziak, hiszen jelentősen megnőtt a 35-ös főút településen átvezető szakaszán a teherforgalom. A kereskedők ugyan örülnek annak, hogy több autós áll meg vásárolni náluk, ugyanakkor (noha baleset egyelőre még nem történt) nyilvánvalóan megnőtt a főút mentén a balesetveszély. Éppen ezért Giricz Béla Lászlóné polgármester azt fontolgatja, hogy a rendőrséghez fordul: hatósági eszközökkel hassanak oda, hogy kevesebb legyen a gyorshajtás a falu belterületén.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik