Helyi közélet

2013.08.24. 13:08

A vidék is élni, közlekedni akar

Tiszacsege-Nagymajor - A vasútbarátok szerint újra kellene indítani a 117-es vonalat.

Tiszacsege-Nagymajor - A vasútbarátok szerint újra kellene indítani a 117-es vonalat.

Termáljárat indítását szeretnék elérni a Tiszacsegei Vasútbarátok. A szervezet ennek nyomatékosítására utasfórumot szervezett Nagymajorban. A 90 fős lélekszámú külterületi településrészt két irányból, Tiszacsege és Ohat- Pusztakócs vasútállomásáról, a sínek mentén gyalogolva közelítették meg a vonatközlekedés újraindításáért harcolók.

Ma csak közúton

A fórumon részt vett a Magyar Közlekedési Klub elnöke, dr. Mészáros Péter is, aki hangsúlyozta: a vonalbezárások és a járatritkítások tovább fokozzák az egyébként is hátrányos helyzetben lévő települések lemaradását. Ilyen térségbe tartozik Nagymajor és Tiszacsege is. A két települést ma csak közúton lehet megközelíteni. A fővárosba ingázók legközelebb Egyeken tudnak vonatra szállni. Az onnan Tiszacsegére induló buszok azonban ritkán járnak, és nem is várnak a gyakran késő vonatokra.

A turizmust is fellendítené

A vasútbarátok ezért szeretnék elérni, hogy a Karcag–Tiszafüred vonalon közlekedő járatok Csegéig menjenek. Úgy vélik, ez minimális ráfordítással, a kapacitások jobb kihasználásával megoldható lenne. Szabó László, az egyesület vezetője szerint ezáltal a térség termálfürdői (Karcag– Tiszafüred–Tiszacsege) között létrejövő vasúti kapcsolat révén a turizmus is fellendülne. Javíthatna továbbá a munkanélküliségtől sújtott Tiszacsege foglalkoztatási helyzetén is, mivel vasúton fél óra alatt elérhetnék a most épülő tiszafüredi ipari parkot. Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület elnöke szerint céljaik eléréséhez hatékonyabb érdekérvényesítés szükséges. A MÁV 2009 decembere óta szünetelteti a 117-es mellékvonalon a személyszállítást.

HBN–SZZSL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában