Helyi közélet

2013.07.16. 10:10

Nincs fantázia a dinnyében

Hajdú-Bihar - Megyénkben évről-évre csökken a görögdinnye vetésterülete; sárgával se kínlódnak már.

Hajdú-Bihar - Megyénkben évről-évre csökken a görögdinnye vetésterülete; sárgával se kínlódnak már.

Tíz éve még 500 és 1000 hektár között volt megyénkben a dinnye termőterülete, ebben az évben azonban már alig haladja meg a száz hektárt. Generációs problémák? Jövedelmezőségi gondok? Olcsó import? Vagy ezek együtt okozzák a hűsítő nyári gyümölcs népszerűség-vesztését? Nem az import...

Ma már gyakorlatilag csak görögdinnyével foglalkoznak a gazdák, sárgadinnyét legfeljebb a görög végébe ültetnek - tudtuk meg Kiss Zoltántól, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatójától, akinek arról is határozott véleménye van, hogy mi áll a folyamatos és jelentős területcsökkenés hátterében.

- Szokták emlegetni az olcsó import árletörő hatását, de szerintem ennek van hozzá a legkevésbé köze. Hiszen gondoljuk meg: a hazai és az importdinnyék érési szakasza jelentős mértékben eltér egymástól. Sokkal inkább jövedelmezőségi problémákról, illetve arról lehet szó, hogy májustól szeptember közepéig gyakorlatilag nem lehet őrizetlenül hagyni a dinnyeföldet, márpedig ez sok fiatal számára riasztónak tűnhet - mondta, hozzátéve, hogy az igazi dinnyések napjainkra nagyrészt kiöregedtek, és vagy nem adták át az utódoknak az évtizedek során felhalmozott tudást, vagy átadták volna, csak a fogadókészség hiányzott.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában