Helyi közélet

2013.07.11. 10:14

„Ki viszi át a szemetet"

Hajdú-Bihar - Hónapokig bizonytalan volt négy megyénkbeli település hulladékszállítása, miután Álmosd, Konyár, Sáránd, Hajdúszovát önkormányzatának az AKSD-vel kötött közszolgáltatási szerződése 2012. december 31-én lejárt.

Hajdú-Bihar - Hónapokig bizonytalan volt négy megyénkbeli település hulladékszállítása, miután Álmosd, Konyár, Sáránd, Hajdúszovát önkormányzatának az AKSD-vel kötött közszolgáltatási szerződése 2012. december 31-én lejárt. A debreceni cég – tájékoztatása szerint – június végéig változatlanul ellátta feladatait. A szemét egy udvaron sem maradt ott azóta, a megoldások azonban nem mindenhol véglegesek.

A késlekedők kompenzálnak

Komoly problémával szembesült négy település június 30-án.

A hulladékszállítást eddig végző AKSD Kft. hulladékgazdálkodási vállalat és az önkormányzatok között kötött szerződés tavaly év végén lejárt, a debreceni cég hat hónapig még ellátta a feladatokat, de alig két hete ez a türelmi idő is a végéhez ért.

Álmosdra, Sárándra és Hajdúszovátra továbbra is a megyeszékhelyről járnak a kukásautók, míg Konyár szolgáltatót váltott és a Bihari Hulladékgazdálkodási Kft.-re bízta a szemetét.

Az álmosdi önkormányzat szerda esti közgyűlésén hozta meg a – feltehetően pozitív – döntést arról, hogy negyed évig még a debreceni cég üríti a kukákat, akárcsak az álmosdiak szeméttárolóit – tudtuk meg az AKSD-től. A jövőbeni tervekről és az árról azonban nem informált az álmosdi polgármester, míg Sáránd első embere szűkszavúan annyit válaszolt: "a hulladékszállítás díja a törvényi szabályozásnak megfelelő".

A cívisvárosi vállalat egy kisebb település esetén heti bruttó negyvenötezer forint kompenzáció fejében segíti ki az önkormányzatokat.

Konyári hajtűkanyar

Konyár időben lépett és nem vállalta a július 1-től ötszörösére növekvő kompenzációs összeget – mondta Dr. Fülep László, polgármester. A Bihari Hulladékgazdálkodási Kft. változatlan alapáron, bruttó 360 forintért ürít egy 120 literes tárolót.

HBN-HaBe

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában