Helyi közélet

2013.07.23. 14:11

Felújítások a Medgyessy sétányon

Debrecen - A három ottani villából egy sorsa még mindig bizonytalan.

Debrecen - A három ottani villából egy sorsa még mindig bizonytalan.

A nagyerdei Békás-tó környékének ősszel kezdődő felújítása kapcsán a Medgyessy sétányon is lesznek "csinosítási munkák" - jelentette ki lapunknak Papp László alpolgármester.

Mint ismert, a sétányt nemcsak a debreceni kötődésű írók, költők, művészek alakjait idéző szoborpark teszi vonzóvá, hanem az építészeti örökség fontos részét képező, a XX. század elején épült három villa is. Az úgynevezett nyári villákat sokáig elhanyagolták. A fürdő felé eső, éveken keresztül tető, ajtók és ablakok nélkül árválkodott, hajléktalanok tanyája volt.

Lassú megújulás

Néhány éve, 2008-ban elkezdődött a rendbetétel. A középső épületet a város ingatlanvagyonát kezelő Cívis Ház Zrt. felújította, melyben jelenleg bérbe vehető apartman lakás található. A 150 négyzetméteres ingatlant most is hirdetik a cég honlapján, a bérleti díj havonta 200 ezer forint.

A Régi Vigadó melletti házból magánpénzből éttermet és szállodát alakítottak ki.

A tervek

Papp László alpolgármester elmondta, hogy a várhatóan szeptemberben, októberben induló ottani parkerdő felújítás során a villák mögötti földutat annyira kiszélesítik, leburkolják, hogy azon egy kukásautó, vagy mentő is be tudjon menni.

A régi uszoda bejárata melletti területen megszüntetik a nagy autóparkolót. Helyette csak két olyan parkolóhely lesz, ahol a Termál Hotelbe érkező vendégeket szállító buszok állhatnak meg. A Régi Vigadóhoz és a szállodához díszburkolatos szervizút vezet majd.

Ezzel párhuzamosan átvizsgálják a parkerdő, köztük a Medgyessy sétány növényállományát is és a nem odavaló fák, bokrok helyére újakat ültetnek.

A szintén városi tulajdonú, felújításra váró harmadik villa sorsa még bizonytalan, egyelőre nem találták ki jövőbeni funkcióját.

HBN-OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában