Helyi közélet

2013.07.16. 09:17

A trafikokra is vonatkozik a debreceni "szesztilalom"

Debrecen - A cívisvárosi rendelet területi alapú, ezért a nemzeti dohányboltok sem mentesülnek alóla.

Debrecen - A cívisvárosi rendelet területi alapú, ezért a nemzeti dohányboltok sem mentesülnek alóla.

Országszerte felháborodást okozott, amikor kiderült a trafikok a kereskedelmi törvényen és a helyi önkorámányzati rendeleken felül állnak, s így nyugodtan árusíthatnak alkoholt ott, ahol például az éjjel-nappali üzleteknek 22 óra és reggel 6 között tilos.

Ennek okán múlt szerdán Bús Balázs országgyűlési képviselő törvénymódosító javaslatot nyújtott be, hogy egyértelművé váljon a szabályozás. A KDNP politikusa indoklásában arról ír, nem egyértelmű, hogy a trafikokra is alkalmazni lehet-e az egyes önkormányzatok üzletek éjszakai nyitva tartásának rendjét szabályozó rendeleteit.

22 óra után tilos

Debrecenben 2009-ben vezették be a "szesztilalom" néven elhíresült korlátozást, miszerint 22 és 6 óra között tilos az alkohol árusítása a város teljes területén, kivéve a "vigalmi negyedet" (értsd a csónakázó tó körüli szórakozóhelyek), a belvárost és a Péterfia utcát. De vajon vonatkozik-e a szabály a trafikokra is? - kérdeztük dr. Gulyás Tündét.

"A debreceni rendelet területi alapon szabályozza a szeszesital árusíthatóságát az üzemeltető működési formájától függetlenül. Csak a rendeletben leírt területen kívül lehet 22 óra után is ilyen italokat forgalmazni. Így a debreceni önkormányzati rendelet hatálya minden üzemeltetőre, a nemzeti dohányboltokra is kiterjed, az abban foglaltakat – mint jogszabályi előírásokat – mindenki köteles betartani" - jelentette ki kérdésünkre az igazgatási osztály vezetője, akitől azt is megtudtuk a városban működő 103 trafik üzemeltetőinek 92 százaléka jelentette be szeszesital árusítását is a vámhatósághoz. Az eddig megnyitott 84 üzlet háromnegyede azonban a korlátozás alatti területre esik, így 22 óra után nem adhat el szeszesitalt.

HBN-Fabók Ágnes, MTI

Ahol vehetünk egy sört a cigi mellé

A debreceni önkormányzat "37/2009. (XI. 30.) rendelete* az üzletek éjszakai nyitva tartásával és a lakosság nyugalmának biztosításával kapcsolatos egyes helyi szabályokról" szerint az alábbi területek számítanak "kivételnek":

(3) A vendéglátó üzletek 22.00 óra és 06.00 óra között korlátozás nélkül tarthatnak nyitva a következő területen, létesítményekben illetve ingatlanokon:

a.) a Petőfi tér Nagyállomás felőli íve - Erzsébet utca – Boldogfalva utca – Török Bálint utca – Szalkay utca - Antall József utca – Csók utca – Garay utca – Mester utca (mindkét oldala) – Hunyadi utca (mindkét oldala) – Rákóczi utca – Burgundia utca – Klaipeda utca – Sumen utca – Vígkedvű M. utca – Wesselényi utca – Petőfi tér (Nagyállomás) által körülhatárolt területen és a határoló utcáknak a körülhatárolt területtel érintkező oldalán, illetve a két oldallal jelölt utcákon,

b.) a Péterfia utca mindkét oldalán, a Bem J. téren és a Simonyi út mindkét oldalán,

c.) a Debreceni Egyetem Kassai úti Campusán, továbbá

d.) a szálláshelyeken vagy ezekkel azonos helyrajzi számon lévő épületekben, bevásárlóközpontokban, az üzemanyagtöltő állomásokon, a kulturális létesítményekben, a sportlétesítményekben, a strandokon, a pályaudvarokon, a repülőtéren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában