Helyi közélet

2013.07.18. 15:46

A nagyanyáink praktikái ma is aktuálisak

Debrecen-Kismacs - „Terülj-terülj, asztalkámmal” várták a vendégeket a Kismacsi Közösségi Házban.

Debrecen-Kismacs - „Terülj-terülj, asztalkámmal” várták a vendégeket a Kismacsi Közösségi Házban.Zenés, táncos előadással és autentikus kelet-magyarországi ételektől roskadozó asztallal várták az érdeklődőket a Nagyanyáink praktikái című programon a Kismacsi Közösségi Házban hétfő kora délután. A közel hat éve tartó eseménysorozat célja, hogy a fiatalabb generáció tagjai hasznos főzési, sütési praktikákat lessenek el az idősebbektől, és hogy megismerjék a hagyományos magyar ételeket, főleg azokat, amelyek erre a tájegységre voltak jellemzőek. Nagy érdeklődésnek örvendő korábbi programjaik között a hagyományos disznótor, a szüreti mulatság vagy éppen a kemencés kenyérsütés is szerepelt már.

Valaha varjakat is ettek

Nagy Mária művelődésszervező köszöntő beszédében ismertette a kelet-magyarországi régióra jellemző régi étkezési szokásokat, mint elmondta, elődeink sok tésztás ételt, levest és kenyeret fogyasztottak. Egyes esetekben még a fiatal varjakat is elejtették és megfőzték, tudtuk meg a beszédből. A műsor Zavada Szilvia és Tóth Martina mezőfalvi táncelőadásával folytatódott, mint megtudtuk, a lányok is sokat sütnek-főznek otthon édesanyjukkal, nagymamájukkal. Az esemény fénypontja a konyhatündér nagymamák autentikus ételkölteményeinek megkóstolása volt. A több mint 20 féle levessel, tésztaétellel és süteménnyel telerakott asztalon megtalálhattuk a hortobágyi öhönt, a mazsolalevest, a sárgaborsó főzeléket vagy éppen a kaporral töltött kalácsot. A nyugdíjas klub tagjai az eseményre készítettek még aszalt almát, málnalekvárt és fánkot is. Vidám, kötetlen beszélgetéssel zárult az esemény, mely során a fiatal anyukák és a kislányok megérdeklődték a finom ételek receptúráit.

HBN-ME


Hortobágyi öhön

Zsuzsi néni receptje

Hozzávalók: két csomag lebbencstészta, egy kg krumpli, sós szalonna, só, bors.Egy edénybe feltesszük a szalonnát, megpirítjuk, a meghámozott, karikákra vágott burgonyát beletesszük a kisült zsírba, megkeverjük, majd az edény feléig öntjük vízzel. Felfőzzük, további 5 percig hagyjuk főni, majd beleszórjuk a kisebb darabokra tördelt lebbencstésztát, de nem keverjük meg. Ujjnyi magasságban öntünk rá vizet, és felforraljuk. Tíz perc elteltével megkeverjük az ételt, mikor elfő a leve, különös figyelemmel az alját is átforgatjuk, hogy le ne ragadjon. (Ha tűzön készítjük az ételt, az edény füleit megfogva az egészet átforgatjuk.) Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

 


Mazsola leves

Varga Mihályné Piri néni receptje

Hozzávalók: csirkeaprólék, mazsola, citromkarika, cukor, só, tejföl, liszt, pirospaprika.A mazsolát és a tetszés szerinti méretűre vágott csirkét vízben felrakjuk főni, citromot karikázunk bele és enyhén sózzuk. Amikor megpuhult a hús, a mazsola pedig felduzzadt, tejfölös-lisztes habarást készítünk, behabarjuk és pirospaprikával ízesítjük. Ízlés szerint egy kevés cukrot is tehetünk bele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában