Helyi közélet

2013.07.29. 10:22

A búzát levágták, a kukorica szenved

Hajdú-Bihar - A vége felé jár a kalászosok betakarítása a megyében, a minőség jó, az ár kevésbé.

Hajdú-Bihar - A vége felé jár a kalászosok betakarítása a megyében, a minőség jó, az ár kevésbé.

A megyében annyi raktárkapacitás van, hogy a nyári és az őszi termés akár egyszerre is beférne, így nincs akadálya annak, hogy aki kevesli a mostani felvásárlási árat, az akár a bértároltatást válassza. Ennek persze ára van.

- A búza, a tavaszi árpa és a zab egy része még lábon áll, de nem sokáig. Legfontosabb kenyérgabonánkból a megyei átlagban remélt 5 tonna helyett 4,8 tonnát termett hektáronként, a termés minősége azonban remek. A 70-80 százaléka étkezési, malmi minőség, 20-30 százaléka pedig takarmányként hasznosul - mondta el a Napló érdeklődésére Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatója.

Elkelne az eső

Miközben a kalászosokat gyakorlatilag betakarították a kombájnok, a kukorica a magasabban fekvő, homokos részeken igencsak megszenvedi a tartós szárazságot. Itt-ott a felsülés jelei mutatkoznak az állományon, ami hatással lehet a hozamokra is. A gazdák abban bíznak, hogy a kánikulai napokat megszakító viharok esővel érkeznek.

- A legjobb az lenne, hogy mintegy 30-30 milliméternyi csendes eső áztatná a hajdú-bihari kukoricatáblákat - fogalmazott Kiss Zoltán.

HBN-PA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában