Helyi közélet

2013.06.13. 10:44

Előnyben a helyi portéka

Hajdú-Bihar. Tavaly nyáron lépett életbe a vidékfejlesztési miniszternek az a rendelete, miszerint a települések könnyített élelmiszer-biztonsági feltételekkel (de természetesen megfelelő higiéniai körülményekkel) alakíthatnak ki helyi termelői piacokat, ahol a kistermelők a 40 km-es környezetükből származó mezőgazdasági vagy élelmiszeripari terméküket értékesíthetik.

Hajdú-Bihar. Tavaly nyáron lépett életbe a vidékfejlesztési miniszternek az a rendelete, miszerint a települések könnyített élelmiszer-biztonsági feltételekkel (de természetesen megfelelő higiéniai körülményekkel) alakíthatnak ki helyi termelői piacokat, ahol a kistermelők a 40 km-es környezetükből származó mezőgazdasági vagy élelmiszeripari terméküket értékesíthetik.

Megyénkben körülnézve kiderült: ha nem is a rendelet hatására, de többfelé próbálkoznak a helyi portékák piacra jutásának segítésével.

Derecskén helyi ötletből született próbálkozás a helyi termékek népszerűsítésére: már háromszor rendezték meg a derecskei termékek vásárát. Hozták-árulták, szinte csere szintjén; legnagyobb sikere a palántának és méznek volt – tudtuk meg Bakó István polgármestertől. Mint mondta, „nem az igazi” az érdeklődés, de még nem tudni, milyen lesz. Nyáron minden hónap első és harmadik szombatján megrendezik a vásárt, ez alatt kiderül, van-e rá igény.

Éppen ma (június 14.) ünnepli első születésnapját a hajdúszoboszlói termelői piac. Még a vidékfejlesztési miniszter helyi termelői piacokra vonatkozó rendeletének megjelenése előtt, civil kezdeményezésre jött létre, hogy lehetőséget biztosítson a szoboszlói, illetve környékbeli kistermelőknek árujuk értékesítésére. Vannak köztük idős nénik is, akik az otthon, a kertben leszedett zöldséggel érkeznek – mondta el érdeklődésünkre Sándorné Balla Judit; két szervező társával maguk is kistermelők.

Az indulás óta eltelt évben mintegy százan árulták portékájukat a termelői piacon, nyaranta 40-60 asztalt is elfoglalva péntek délutánonként, a „hivatalos” piac zárása után. Főleg zöldséget, gyümölcsöt kínálnak, de van húsáru és sajt is, ritkábban kézműves termékek.

– Nem csak a helybeliek, hanem a turisták, külföldiek is szívesen megfordulnak nálunk, a Tourinform aktívan segít a népszerűsítésben. A termelők zöme szoboszlói, jönnek Téglásról, Sárándról, Hajdúhadházról is, de a 40 kilométeres határ betartására szigorúan ügyelünk! – hangsúlyozta Sándorné Balla Judit.

A termelői egy működő piacon létesült, ahol az üzemeltetés higiéniai és egyéb feltételei adottak, ezért ezekre nem volt gondjuk a szervezőknek. A piacot a városgazdálkodás tartja fent, őket illeti a helypénz. Az árusok így is ki tudják fizetni az alkalmankénti 370 forintot a 2 négyzetméteres asztalokért, esetenként ketten is egy asztalra pakolnak, így megfelezve a költségüket. Sándorné Balla Judit összességében sikeresnek mondta a kezdeményezést, egyre növekvő érdeklődéssel. Olyannyira, hogy a közeljövőben egyesületté kívánnak alakulni, úgy pályázhatnak fejlesztési forrásokra; terveikben legelőször hűtőpultok vásárlása szerepel a húsok és sajtok számára.

Van érdeklődés az árusok és a vásárlók részéről is Hajdúnánáson, a május elején megnyílt helyi termelői piac iránt – tudtuk meg Fűz Andrásnétól, a 40 millió forintos beruházás projektgazdájától. Itt csak nánási termelők árulhatnak, mert kimondottan a helybeliek segítése a cél.

Induláskor 23 termelőt regisztráltak, mostanra 38-an vannak: ők védjegyet kapnak, ami igazolja, hogy az árujukat helyben termelik, ílletve feldolgozott termékek esetében az alapanyagok legalább ötven százaléka helyi eredetű. Ezt természetesen ellenőrzik is, mielőtt kiadnák a védjegyet. A 15, fából készült pavilonban kulturált körülmények közt tudnak árusítani – nem egyszerre, így egyelőre elég a hely. Konyhakerti növényeket, tejterméket, sajtot, kolbászt, szalonnát, tojást, naposcsibét kínálnak – sorolja a jellemző termékeket Fűz Andrásné.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában