Helyi közélet

2013.06.12. 18:44

Erdélyország vagy „Tündérkert” múltidéző kincsei

A bocskaikerti Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 7. osztályos tanulói 2013. május 8. és 10. között háromnapos tanulmányi kiránduláson vehettek részt Erdélyben.

A bocskaikerti Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 7. osztályos tanulói 2013. május 8. és 10. között háromnapos tanulmányi kiránduláson vehettek részt Erdélyben.

A 27 diák és 3 kísérő pedagógusuk a Partium és Dél Erdély történelmi, irodalmi emlékhelyeit kereste fel. A kirándulást a Határtalanul pályázat keretein belül sikerült megvalósítaniuk.

Első nap ellátogattak Nagyváradra, majd Kolozsvárra. Hunyadi Mátyás szülővárosában a nevezetességek megtekintése után felkeresték a Házsongárdi temetőt, ahol megkoszorúzták Dsida Jenő, Reményik Sándor és Kós Károly síremlékét. A szállásra érkezve csodálatos látványt nyújtott számukra a Torockó határában magasodó Székely-kő, amely mögül a helyiek szerint bizonyos évszakokban kétszer kel föl a Nap.

Másnap páratlan élménnyel gazdagodtak a gyerekek, amikor leereszkedtek a tordai sóbánya harang alakú tárnájába. A nap folyamán betekinthettek a híres nagyenyedi kollégium diákjainak életébe, majd sorra látogatták Erdély néhány legendás hírű várát: Gyulafehérvár, Vajdahunyad, Déva. A dévai szálláson olyan nehéz sorsú gyermekekkel ismerkedtek meg, akik példát mutattak emberségből, szerénységből, őszinte szeretetből és hitből.

Az utolsó napon került sor az aradi vértanúk emlékművének megkoszorúzására. A kirándulás méltó befejezése volt a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumban tett látogatás.

A tanulmányi út célja az volt, hogy a gyerekek tudása gyarapodjon, nemzeti identitásuk erősödjön, s meggyökerezzen bennük a vágy, hogy később családjukkal újra felfedezzék a történelmi Magyarország örökségeit, titkait, szépségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában