Helyi közélet

2013.06.03. 09:17

A nemzet professzorára emlékeztek

Budapest. Dr. Karácsony Sándor a debreceni egyetem professzora nemzetnevelő volt, aki mindenkit fel akart emelni az igazi magyar művelődés és tudomány fokára.

Budapest. Dr. Karácsony Sándor a debreceni egyetem professzora nemzetnevelő volt, aki mindenkit fel akart emelni az igazi magyar művelődés és tudomány fokára.

Küldetéses nevelő volt, európai formátumú tudós tanár, aki már a második világégést megelőző években megfogalmazta a ma emberének is különösen aktuális gondolatait: a nemzetnevelés lelki előfeltétele európai magyarságunk átérzése és megélése.

Földesen született

A Földesen született tudós professzorra a Pedagógusnapon, vasárnap a fővárosban, a Fiumei úti Nemzeti sírkertben koszorúzással emlékeztek a szülőfalu képviselői, a Karácsony Sándor Művelődési Társaság és a Péceli Csökmei Kör tagjai. A nagy nevelő sírjánál emlékbeszédében Jeneiné dr. Egri Izabella, Földes polgármestere szomorú tényként fogalmazta meg: az elmúlt évtizedek politikai elitje erőszakosan a feledés homályába taszította munkásságának terméseit, könyveit, cikkeit, beszédeit, tanításait.

A Karácsony Sándor munkásságát őrző szülőfalu, a civil szervezetek, a családtagok, egykori tanítványok a XX. század kiemelkedő pedagógusáról megfogalmazták: szerencsére semmi sem tudta végképp eltörölni azt a szellemiséget, azt az öntudatot, azt a hazafiságot, amit tanítványainak és tanítványai egész nemzedékének Ő átadott. Akik műveit eltüntették, tanítványainak száját bevarrni akarták nem bírtak el egy nemzedék emlékezetével.

A nemzeti összetartozás jelképe

Nagyon sokan emlékeznek ma arra, hogy Karácsony Sándor egész életében olyan öntudattal tanított, nevelt, dolgozott, adott elő, írt- mintha számára az a nap lenne az utolsó, és olyan lelkiismeretesen, mint, aki tudja, hogy az Ő munkájától és életétől függne a magyar nemzet jövője. Egyfajta Trianon terápiaként a nemzeti összetartozás jelképeként rokkantan, két bottal-de mégis fáradhatatlanul, évtizedeken át járta a csonka magyar hon tájait, falvait, naponta két, három előadást, szemináriumokat tartva.

Karizmatikus egyéniség volt, aki nagyon várta a magyarság lelki, szellemi és társadalmi ébredését. Fel akarta rázni, megnyerni a fiatalabb nemzedéket annak az ügynek, amelynek ő a szolgálatába állott: egy emberibb, műveltebb és hívőbb magyar közösség, társadalom megteremtése a huszadik században.

HBN - Péter Imre

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában