Helyi közélet

2013.05.03. 18:43

Nemzeti Színház - Vidnyánszky Attila megválna más tisztségeitől a Nemzeti átvétele után

Budapest, 2013. május 3., péntek (MTI) - Lemond az Előadóművészeti Iroda Színházművészeti Bizottságának elnöki posztjáról Vidnyánszky Attila rendező, aki júliustól vezeti a Nemzeti Színházat. A leendő igazgató a kaposvári egyetemi osztályát viszont mindenképpen tovább viszi.

Budapest, 2013. május 3., péntek (MTI) - Lemond az Előadóművészeti Iroda Színházművészeti Bizottságának elnöki posztjáról Vidnyánszky Attila rendező, aki júliustól vezeti a Nemzeti Színházat. A leendő igazgató a kaposvári egyetemi osztályát viszont mindenképpen tovább viszi.

Vidnyánszky Attila az MTI-nek pénteken elmondta: a Magyar Teátrumi Társaság hétfői közgyűlésén fogja bejelenteni, hogy az őszi tisztújításkor felajánlja lemondását az elnöki tisztségről, emellett az Előadóművészeti Iroda Színházművészeti Bizottságának elnöki posztjáról is távozik. Mint mondta, a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének vezetői pozíciójáról még nem döntött, azt azonban elárulta: osztályát mindenképpen tovább viszi.

Szólt arról is, hogy 2014-re szeretné növelni a Nemzeti Színház költségvetését. Elmondta: egy nemzetközi színházi fesztivál megvalósításának támogatására már ígéretet kapott a kulturális kormányzattól. A seregszemlén a tervek szerint 7-8 külföldi előadást és magyarországi produkciókat mutatnának be. Kiemelte: a Nemzeti Színház saját gyártó műhelyeinek létrehozására további források bevonására van szükség, ez mintegy 150 millió forintot jelentene. A műhelyek újraszervezése ugyan sokára térül meg, de a hagyományápolás miatt érdemes megvalósítani ezt a tervet - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a színházi technika felújítására, korszerűsítésére is hasonló összegre lenne szükség. Mint mondta, a szűk költségvetés, az elvonások miatt eddig erre nem juthatott pénz. Felidézte, hogy míg Schwajda György mintegy 2,2 milliárd forintból, addig Alföldi Róbert 995 millió forintból gazdálkodhatott egy évben.

Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a debreceni Csokonai Színházban az elmúlt három évben 150 millió forintos infrastrukturális befektetést valósítottak meg, amellett, hogy a város a teátrum támogatását a felére csökkentette. Hozzátette: a fejlesztéseket meg kell valósítani, mert később csak nagyobb áldozatok árán lehet pótolni őket.

Eperjes Károly, a leendő igazgatóhelyettes szerepéről szólva Vidnyánszky Attila elmondta: például a külföldi kapcsolatteremtésben számít rá és játszani is fog a teátrumban. "Nagyon pozitív az elmúlt két hónap tapasztalata" - mondta a közös munkáról, hozzáfűzve, hogy nagy tapasztalatokkal bíró komoly színházi emberről van szó. Kiemelte: a művész ötleteként került Tamási Áron Vitéz lélek című darabja első bemutatóként a repertoárba.

A jövő évadban rendező alkotók - Silviu Purcarete és Viktor Rizsakov - mellett a második szezonban Rimas Tuminas, Andrej Mogucsij, Valere Novarina, Valerij Fokin rendezőre is számít a leendő igazgató.

Szólt arról is, hogy a színház októberi műsora már készen van. Arra a kérdésre, hogy mit tartanak műsoron a jelenlegi repertoárból elmondta: a márciusban bemutatott Bányavirág, Sebestyén Aba rendezése például vélhetően műsoron marad. Alföldi Róberttel való kapcsolatáról szólva úgy fogalmazott: "most rendben van, úgyhogy ilyen maradjon".

A színház tervezett felszenteléséről szólva elmondta: minden egyháznak felajánlotta ennek lehetőségét.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában