Helyi közélet

2013.04.14. 11:29

OLVASÓI LEVÉL - Ahová a pizzás autó már nem megy be

A Debrecen keleti részén található (még belterület!) Kérész utcán lakom. Köztudott, hogy ez az utca földút. Mellettünk még van két földút (szintén Debrecen belterületén), de azok közel nem ilyen állapotúak.

A Debrecen keleti részén található (még belterület!) Kérész utcán lakom. Köztudott, hogy ez az utca földút. Mellettünk még van két földút (szintén Debrecen belterületén), de azok közel nem ilyen állapotúak.Esős, havas időszakokban igen nehézkessé válik a közlekedés, legyen az autóval, kerékpárral vagy gyalogosan. Az elmúlt pár hétben igen kemény esőzés és havazás volt, tehát még nekünk is, edzett Kérész utcai lakóknak is már egy picit sok, ami jelenleg itt zajlik. Hatalmas víztócsák (tavak) vannak, amiken lehetne csónakázni. Gyalog a kerítésbe kapaszkodva lehet közlekedni néhány helyen, ha nem szeretnénk fürdeni egyet.

Véglegesen a múlt héten döntöttem el, hogy megírom levelem, amikor úgy döntöttünk, hogy elengedjük magunkat és rendelünk pizzát. Egy óra múlva csenget a pizzafutár (rettenetesen feldúlt volt) és közölte, hogy gyalog jött be az utcába, menet közben majdnem beleejtette a vízbe a pizzánkat, mert közben kapaszkodnia kellett a kerítésbe. Mondta, hogy a pizzériában feljegyzik, hogy itt mi van, és legközelebb ha nem megyünk ki az utca elejére a pizzáért, akkor be sem hozzák. Éljen!

Mi már 11 éve lakunk itt. A város azóta rengeteget fejlődött (és rengeteget fog), de biztos vagyok benne, hogy a Kérész utcán semmi nem fog változni. Száraz, meleg időben csak egy kopár, homokos utca, viszont esős időben kivételes látvány, igazi ritkaság manapság, tehát akinek csónakázni van kedve, az ilyen időben nézzen ki. Rengeteget segítene rövid írásom megjelenítése, amelyet az összes itt lakó nevében előre megköszönök és reménykedünk benne, hogy a város vezetősége észreveszi, hogy rajta vagyunk a térképen.

?Bován István, Debrecen

Kellett volna a hozzájárulásuk

A debreceni Kérész utcán keletkező csapadékvizek elvezetésének és az utca útjának járhatóságával összefüggő lakossági megkeresésre a városüzemeltetési osztály az alábbiakat válaszolja:

Az Új Széchenyi Terv Észak-alföldi Operatív Programja keretében a belterületi belvíz- és csapadékvíz-védelmi fejlesztések támogatására kiírt pályázatán Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatási lehetőséghez jutott a pércsikerti utcák belvíz- és csapadékvíz-elvezetése I. ütemének megvalósításához, azaz a Kérész, a Mézeshegy, a Hegyköz és a Hármashegy utcák belvízproblémáinak megoldásához.

A pályázat keretében a nem önkormányzati tulajdonban lévő (közforgalom számára megnyitott saját használatú út) utcaszakaszokon csak akkor valósulhat meg a tervezett csatornarendszer kialakítása, ha az érintett ingatlanok valamennyi tulajdonosa hozzájárult az építéshez, valamint a létesítménynek a pályázatban meghatározott fenntartási időszak időtartama alatti fenntartásához.

A Kérész utca esetében a fentebb említett I. építési ütemben a 32710 helyrajzi számú utcaszakaszra tervezett csatornaszakasz nem épülhet meg, mivel nem volt lehetőségünk maradéktalanul beszerezni a 14 résztulajdonos mindegyikének hozzájárulását a pályázat benyújtási határidejéig.

Az utca további szakaszain 2013. augusztus 31-ig megépül 320 méter zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető csatorna víznyelőkkel, melynek befogadója az utca déli végénél húzódó szintén zárt csapadékcsatorna lesz.

A csapadékcsatorna megépítését követően kerülhet sor az érintett utcák szemcsés anyaggal (mart aszfalt, beton, illetve ezek keveréke) történő mechanikai stabilizálására, ezzel a lejtésviszonyok korrigálására.

dr. Gábor Zsombor,

osztályvezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában