Helyi közélet

2013.04.27. 17:30

Nem kellene félni az online fizetéstől

Előfordul, hogy kártyaadatok megszerzésével kezdenek nagy összegű vásárlásba a bűnözők.

Előfordul, hogy kártyaadatok megszerzésével kezdenek nagy összegű vásárlásba a bűnözők.Ahogy az utóbbi években egyre inkább elterjedtek az internetes vásárlások, úgy változott meg a csalók célpontja is. Egyre gyakoribb, hogy a kártyaadatok megszerzésével kezdenek nagy összegű vásárlásba a bűnözők. Emiatt persze nem érdemes riadót fújni és lemondani az otthonról történő vásárlás kényelméről, az akciós üdülési ajánlatok gyors megszerzéséről vagy például a repülőjegyek olcsóbb és gyorsabb megvételéről.

Használjuk bátran a bankok kínálta biztonsági megoldásokat, ezzel a csalások túlnyomó többsége kivédhető – javasolja Nagy Ferenc, a K&H Bank lakossági hitel és tranzakcionális szolgáltatások marketing főosztályának vezetője.

Leolvasó készülékkel

Csupán a bankkártyánkon szereplő adatokkal – név, kártya száma, lejárat dátuma és a hátoldalon található úgy nevezett CVC/CVV kód – illetéktelenek is fizethetnek, anélkül, hogy maga a kártya náluk lenne. A bűnözők tipikus módszere, hogy a bankjegykiadó automatákhoz telepítenek olyan leolvasó készülékeket, amelyek lemásolják a kártya adatait.

Érdemes ezért olyan ATM-t használni, amelyik egy bank zárt helyiségében van. Ha pedig gyanús a pénzkiadó, értesítsük az üzemeltetőt. Időről időre előfordul az is, hogy szervezett bűnözői csoportok nagy tömegben szereznek meg kártyaadatokat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában