Helyi közélet

2013.04.14. 18:37

Földes Napjára emlékeztek

Földes - 15 éves pereskedés után- 234 évvel ezelőtt- 1779. április 14-én Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét.

Földes - 15 éves pereskedés után- 234 évvel ezelőtt- 1779. április 14-én Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a korábban elvitatott törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét. A falu ezzel a pernyeréssel megőrizte a Zápolya János királytól 1537-ben kapott nemesi kiváltságait, és a másnap elfogadott Községi Szabályrendelete a XIX. század második feléig biztosította nemes és nem nemes lakóinak polgári egyenjogúságát.

A jeles napra- 1991 óta április 14-én- Földes Napjaként emlékezik a nagyközség lakossága. A település iskolásai ezen a héten emlékhét keretében rendezvények sokaságával köszöntötték a falu napját. A rendezvények során a falu múltját helytörténeti vetélkedőn elevenítették fel, 1779 méteres falumérföld futást rendeztek, versenyeztek a szuperdiák címért. Vasárnap délután a Községházán ünnepi képviselőtestületi ülésen emlékeztek a kuriális nemesi község múltjára, majd a Kállay László díj Földes Község Közéletéért díj átadásával köszönték meg a településért áldozatokat hozók munkáját. Az idei díjazott Tóth Lajos és Sápy Béla sokat tett a település kertbarát köri mozgalmáért és a sportéletéért. A nap színes kulturális programmal, a helyi amatőr alkotóművészek kiállításával, a kedvenc sütemények versenyének eredményhirdetésével és kóstolójával folytatódott, majd a Földesről elszármazott Dudás Dresch Mihály zenész műsorral köszöntötte az ünneplő települést.

HBN- Péter Imre

A Községházán emlékeztek Földes múltjára

A tengeri morzsolás is feladat volt a tíz csapat helytörténeti vetélkedőjén

Sokan megcsodáltak a helyi alkotók munkáit/Péter Imre felvételei/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában