Helyi közélet

2013.04.18. 13:28

Ezüstpénzek legendája – a szomszédból

Debrecen - Története van a kincs elrejtésének, megtalálásának és a róla készült filmnek is.

Debrecen - Története van a kincs elrejtésének, megtalálásának és a róla készült filmnek is.Még egy darabbal gazdagodott az 1965-ben Hajdúszoboszló közelében megtalált ezüstpénz-lelet a Déri Múzeum munkatársainak köszönhetően; a kincsről tavaly forgatott kisfilmjük helyszíni munkálatai közben bukkantak a 573. darab friesachi érmére.

Mindez a múzeum csütörtöki sajtótájékoztatóján derült ki, ahol bemutatták A Benedekvölgy legendája című alkotást, melyet szombaton 17 órától láthat a közönség, természetesen a lelettel együtt.

A régészek elmondták, hogy a friesachi pénz a szoboszlói Bocskai István Múzeum szemléletében-látványában megújított állandó kiállításának anyaga, melyet 1965-ben talált meg egy ötödikes kislány tehénlegeltetés közben, s melyet feltehetően a tatárok elől ástak a földbe.

– Tapasztalatunk, hogy azok a tárgyak maradnak meg a kollektív emlékezetben, melyekhez valamilyen történet kapcsolódik. Ez indokolja a lelet elrejtését és felfedezését elmesélő film készítését – magyarázta Lakner Lajos, a Déri Múzeum tudományos igazgató-helyettese, hozzátéve, hogy „mini költségvetésből”, amatőr szereplőkkel készült az alkotás.

A rendező, Balogh Csaba, a múzeum munkatársa beszámolt arról, hogy az 1965-ös részletes régészeti leírásokból kiindulva készítette filmjét, felkérve közreműködésre a megtaláló Loós Erzsébetet, aki örömmel segített, és akivel a szombati rendezvényen személyesen is találkozhatnak az érdeklődők a Déri Múzeumban. Szolnoki László régész a kincs történelmi hátteréről elmondta: a friesachi pénz közel színtiszta ezüst, hosszú időn át elfogadott fizetőeszköz volt Európa-szerte; a szoboszlói lelet pedig azt valószínűsíti, hogy a terület komoly támadásokat szenvedett el a tatároktól, illetve hogy „volt mit elrejteni” – feltehetően kereskedelmi útvonalak találkozása indokolta a környék egykori gazdagságát.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában