Helyi közélet

2013.04.29. 13:52

Megkezdődött a homofób debreceni gyilkos tárgyalása

Debrecen - Megkezdődött a tárgyalása az elsőfokon eljáró Debreceni Törvényszéken annak a 25 éves fiatalembernek, aki a vád szerint tavaly augusztusban előre kitervelten, brutális kegyetlenséggel meggyilkolt egy – számára addig a napig ismeretlen – homoszexuális férfit, mert gyűlöli a saját nemükhöz vonzódó embereket.

Debrecen - Megkezdődött a tárgyalása az elsőfokon eljáró Debreceni Törvényszéken annak a 25 éves fiatalembernek, aki a vád szerint tavaly augusztusban előre kitervelten, brutális kegyetlenséggel meggyilkolt egy – számára addig a napig ismeretlen – homoszexuális férfit, mert gyűlöli a saját nemükhöz vonzódó embereket. A vádlott hétfőn nem kívánt a bíróság előtt vallomást tenni; korábban, a nyomozás során azt mondta: „Lucifer velem van”. 

A „rossz oldalra került”

Nyolc hónappal a tett után megkezdődött a tárgyalás.

A vádirat, valamint a vádlott nyomozati szakaszban tett vallomásának, illetve a helyszíni kihallgatás jegyzőkönyvének ismertetésével megkezdődött az elsőfokú eljárás hétfőn a Debreceni Törvényszéken Sz.N. büntetőperében. A férfi a vád szerint 2012. augusztus 25-én előre kitervelten, különös kegyetlenséggel megölte homoszexuális alkalmi ismerősét, akivel éppen azért vette fel a kapcsolatot, hogy meggyilkolja.

A festő-mázoló szakmával rendelkező, de a bűneset idején közmunkásként dolgozó Sz.N. családi hátteréről kiderült: az anya elhagyta a családot, nem is tartják vele évek óta a kapcsolatot. Sz.N. 15 és 20 éves kora között állami gondozásban nevelkedett, oda azért került, mert nem járt iskolába. Ezekre az évekre szívesen emlékszik, ekkor közösséget, barátokat talált és szakmát is szerzett. Amikor elhagyta az intézetet, bátyja vette magához.

Bár egyházi iskolában is diákoskodott, nem hisz Istenben, „inkább az ördög fele húz”, halála után nem a mennyországba, hanem a pokolra akar jutni, mert – mint mondta korábbi vallomásában – eddigi életében olyan rossz sora volt, hogy „ott sem lehet rosszabb”. Lucifer a példaképe, aki „vele van” és „a rossz oldalon áll”. Hitlert szimpatikusnak tartja, nagy futballdrukker és büszke magyarságára. Hölgykapcsolatait firtatva kiderült: bár vonzódik a nőkhöz, a foci fontosabb számára, elfoglaltság és bátortalanság miatt csak egyetlen barátnője volt; nem emlékezett, hogy általános vagy középiskolában, illetve később „csak barátságra” finomította viszonyukat.

Mióta él, gyűlöli „a cigányokat és a buzikat”, utóbbiakat azért, mert „gusztustalanok”, habár egyik csoport részéről sem érte őt atrocitás, egyetlen eset kivételével, amikor három cigány fiatal megverte. A tette előtt egy évvel kezdett azon gondolkodni, hogy homoszexuális embereket öljön, majd úgy döntött, „egyesével nyírja ki őket”. Fegyvervásárlásnak is utánanézett az interneten, de nem volt elég pénze. Áldozatát találomra választotta ki, lényegében azért, mert a férfi azt írta, hajlandó utazni is az ismerkedés érdekében, így SZ.N. úgy vélte, elcsalható egy félreeső helyre. „Ő lesz a mai áldozatom” – döntött.

Dr. Virág Pál tanácsvezető bíró felolvasta Sz.N. részletes vallomását; hogyan váltott sms-eket későbbi áldozatával, hogy jöttek autóval Debrecenbe (a fiatalember életében először járt itt) és hogyan gyilkolta meg számos késszúrással az ötven év körüli férfit. A tett brutalitására jellemzőek azok a mondatok, miszerint „rám nézett, ezért a bal szeme alá is szúrtam”, illetve „közben azt gondoltam, dögölj meg buzik*”... Végül áldozatára terített egy lepedőt, de „nem azért, hogy ne lássam”. Sz. N. azt is elmondta a rendőröknek, nem sajnálta áldozatát, a szörnyű cselekmény után nem volt lelkifurdalása, sőt, „mintha megkönnyebbült volna”. Megjegyezte: „megöltem, így a rossz oldalra kerültem”.

A tárgyalás július elsején, tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.

HBN-SzT


A vádlott a szakértők véleménye alapján

A szakértők egy gyenge értelmi képességű, alacsony intellektussal bíró, önértékelésében bizonytalan, sekélyes önismerettel rendelkező, rejtőzködő, és szexuális identitásában nagy valószínűséggel feszültségekkel küzdő férfinak írják le a 25 éves vádlottat, aki azonban nem gyengeelméjű és nem küszködik tudatzavarral, azaz képes volt tette következményeinek felismerésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában