Helyi közélet

2013.04.19. 13:11

Digitálisra váltanának

Hajdú-Bihar - Az átállás a tévéstúdiókra is költségeket terhel, muszáj pályázniuk.

Hajdú-Bihar - Az átállás a tévéstúdiókra is költségeket terhel, muszáj pályázniuk.Megkezdődött a televíziózásban az analóg rendszerről a digitálisra való országos átállás, mely – a tervek szerint – még ebben az évben megtörténik. Megyénkben három város tévéjét érinti a változás (a többiek műsorukat kizárólag kábelen adják).

Forrást ígértek

– Jelenleg 38 olyan helyi televíziós társaság van hazánkban, amely földfelszíni analóg sugárzással is képes eljutni a nézőkhöz. Ezeknél kell az eddigi adóberendezéseket újra, digitálisra cserélni, miközben a stúdióberendezések cseréjére is szükség lesz. A Helyi Televíziók Országos Egyesülete elnökeként az elmúlt hónapokban többször egyeztettem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság illetékeseivel a helyi tévék átállásáról – tájékoztatott Széles Tamás, a Debrecen Televízió ügyvezetője. – A tárgyalásokat a múlt héten sikerrel befejeztük, eredményükként a 38 érintett televízió számára az NMHH pályázatot ír ki a digitális adóberendezések és a modulációs eszközök beszerzésére. Ez azt jelenti, hogy a helyi televíziók, köztük a Debrecen Televízió várhatóan még ebben az évben megvásárolhatják a szükséges eszközöket – mondta az ügyvezető, aki úgy véli, az átállás folyamata fel fog gyorsulni a helyi tévék számára.

Már cserélik

Pontos számot nem tudott, de 100 millió forintos nagyságrendűre becsülte a teljes technikai csere költségét a debreceni tévé esetén, az összeget pályázati úton próbálják előteremteni. Nem sikertelenül: a stúdióeszközök beszerzésére tavaly már nyertek pénzt, melynek köszönhetően éppen ezekben a hetekben dolgoznak a szakemberek a DTV stúdiójának átépítésén. Az így rövidesen alkalmas lesz a digitális sugárzás elkezdésére.

– Ezen túl az NMHH-s támogatással beszerzendő adóberendezésre, no és a digitális frekvenciára lesz szükségünk, amit az ígéretek alapján még ebben az évben megkaphatunk – mondta Széles Tamás, megjegyezve, hogy technikai eszközeik elavultak, tehát egyébként is rájuk fér a csere.

Gyorsítani kell

Bizonytalan helyzetről számolt be Gurbán György, a hajdúszoboszlói városi tévé vezetője.

– Úgy két hete tudjuk, hogy 2017 helyett 2014-re, illetve már 2013 során kell átállniuk a digitális sugárzásra azoknak a stúdióknak, akik képesek erre. Még nem ismerjük a szükséges eszközök árajánlatait, így azt sem, mennyibe kerül majd a váltás. Bonyolítja a helyzetet, hogy a legtöbb helyi televízió önkormányzati fenntartású, az önkormányzatok pedig már elkészítették az idei költségvetésüket és nem terveztek ezzel.

A Hajdúböszörményi Városi Televízió szerencsés helyzetben van: köszönhetően egy tavalyi sikeres, médiaoktatási célokat szolgáló pályázatnak, mintegy 40 millió forint értékben vásároltak kamerarendszereket, eszközöket, melyek üzemeltetése megfelel a digitális átálláshoz – tudtuk meg V. Szabó Sándor vezetőtől.

HBN-SzT

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában