Helyi közélet

2013.03.21. 10:41

Nem robban a tojás ára

Földes - A háziasszonyok megnyugodhatnak, a szakember szerint az ünnepre nem drágul a tojás.

Földes - A háziasszonyok megnyugodhatnak, a szakember szerint az ünnepre nem drágul a tojás. Bár az utóbbi egy-két évben Húsvét táján nem élénkül számottevően a tojás iránti kereslet, a szakember szerint már annak is örülhetünk, hogy idén a kereslet és a kínálat egyensúlyba került, ezért nem kell tojásár-robbanástól tartani. A tojás fogyasztói ára 30-35 forint között van, és vélhetően ennyi is marad.

A termelők azonban nem feltétlen elégedettek ezzel a helyzettel. Hiába ugyanis a korszerű technológia és a megfelelő fajta, ha a tojás darabját egy-két forinttal az önköltség alatt tudják csak értékesíteni.

A Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft.-nél úgy állt elő ez a helyzet, hogy 40 százalékos EU-támogatással, több százmilliós költséggel korszerűsítették a telepeiket, az állatjóléti beruházások amortizációs költsége pedig nyilvánvalóan megjelenik a tojástermelés önköltségében.

- Jelenleg 19-20 forint plusz áfa az átadói ár, a termelés azonban már ezen a szinten is minimális veszteséget mutat. Ráadásul az állatjóléti előírások miatt a tojótyúkjaink száma 192 ezerről 155 ezerre csökkent - válaszolta a Napló megkeresésére Bíró Pál, a társaság ügyvezetője.

HBN-PA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában