Helyi közélet

2013.03.22. 17:51

Figaro ezúttal Debrecenben segíti a szerelmeseket

Debrecen – Gioacchino Rossini A sevillai borbély című operájának bemutató előadását tartja pénteken este a Csokonai Színház társulata, Szinetár Miklós rendezésében.

Debrecen – Gioacchino Rossini A sevillai borbély című operájának bemutató előadását tartja pénteken este a Csokonai Színház társulata, Szinetár Miklós rendezésében.Almaviva gróf álnév alatt vallja meg szerelmét Rosinának. A gyámapa, Bartolo doktor akadályozza a szerelmesek találkozását, ezért Almaviva hol részegként, hol a beteg énekmester helyetteseként jut be a házba. Figaro segíti a szerelmeseket egészen a házasságig – ismerteti honlapján a Csokonai Színház.

– Klasszikus szerelmi történet ez, de több is: a zeneirodalomnak az a műve, amely leginkább a pénzről szól. Az igazi főszereplő a pénz – idézi Szinetár Miklós rendező szavait a teátrum honlapja. – Az opera tele van cselszövéssel, intrikával, szerelemmel és vágyakozással, de valójában a pénz körül forog minden: kit mennyiért lehet megvesztegetni, kinek mennyi a pénze és a hatalma – fogalmaz a mester.

Szinetár Miklós szerint – aki A sevillai borbélyt nem először állítja színre –, a mű nagyon aktuális, mert mi másról szól ma (is) minden, ha nem a pénzről.

A sevillai borbély – mivel ismert, úgynevezett slágeropera – kettős feladat elő állítja a rendezőt: a néző olyan klasszikus előadást szeretne kapni, amelyben eléneklik és elmesélik a történetet, másfelől mindig szükség van valami újra. A debreceni Sevillai is ilyen lesz – ígéri Szinetár Miklós. Nem lesz benne semmiféle erőltetett modern „izé", de nem operamúzeumi előadást készítünk, hanem érdekes, játékos, vicces darabot a pénzről, és mindarról a felfordulásról, amit a pénz okoz – olvasható az előzetesben.

HBN | Fotó: Derencsényi István


Színlap

Gioacchino Rossini: Sevillai borbély

Opera két felvonásban

Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel, Jean-Pierre Faber

Rosina:  CECÍLIA LLOYD, SÁFÁR ORSOLYA

Bartolo doktor, Rosina gyámja: TÓTH JÁNOS, WAGNER LAJOS

Almaviva gróf:  SZEREKOVÁN JÁNOS, MEGYESI ZOLTÁN

Figaro, borbély:  HAJA ZSOLT, BOGNÁR SZABOLCS

Basilio, zenemester:  JEKL LÁSZLÓ, RÁCZ ISTVÁN

Berta, Basilio házvezetőnője: BÓDI MARIANNA, PROHÁSZKA ILDIKÓ

Fiorello, Almaviva szolgája: BÖJTE SÁNDOR

Őrtiszt:  UDVARHELYI PÉTER

Közreműködik a Kodály Filharmonikusok és a Csokonai Színház Énekkara és a Szent Efrém Görögkatolikus Iskola diákjai | | Karigazgató: Gyülvészi Péter | Vezénylő korrepetitor: Szentai Cecília | Korrepetitorok: Kunsági István, Nagy Máté | Ügyelő: Szabó Krisztián | Súgó: Dihen Viktória | Díszlet: Horgas Péter | Jelmez: Velich Rita | Rendezőasszisztens: Bakai Barbara

Rendező: Szinetár Miklós

Premier: 2013. március 22.

További információk: www.csokonaiszinhaz.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában