Helyi közélet

2013.03.19. 16:05

Egységesen magas szintre emelik a sebészeti ellátást

Hajdú-Bihar - Konferenciák, továbbképzések, közös egészségügyi protokoll, fejlesztések – mindez kétmillió euróból.

Hajdú-Bihar - Konferenciák, továbbképzések, közös egészségügyi protokoll, fejlesztések – mindez kétmillió euróból.A határokon átívelő egységes sebészeti ellátás érdekében több, mint kétmillió eurós, újabb HURO projekt indul Nagyvárad önkormányzata, mint vezetőpartner, valamint a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma között. A projektben a közös konzultációkon, tapasztalatcserén túl jelentős infrastruktúra fejlesztés is történik – minderről projektnyitó sajtótájékoztatón számoltak be kedden a DEOEC-en.

Elhangzott, a projekt mintegy 2 milliós költségvetéséből 1,7 milliót támogatásként kapnak a partnerek, a Nagyváradi Megyei Kórház és a cívisvárosi orvostudományi centrum. A résztvevők először is összehasonlító elemzéseket készítenek majd a Bihar–Bihar - Hajdú-Bihar Euro-régió egészségügyi ellátásának infrastruktúrájáról, hiányosságairól valamint a lakossági igényekről, ezt követően pedig 3-3 nyilvános konzultáción ismertetik az eredményeket, melyet közös tanulmányban is összefoglalnak majd. Emellett a partnerek közös továbbképzéseket is szerveznek majd főképp egészségügyi menedzsment témákban. Kidolgoznak továbbá egy olyan közös sebészeti és egyéb egészségügyi területekre vonatkozó protokollt, melyhez a két intézményt összekötő telemedicina rendszer szolgáltatja a kapcsolatot.

A projekt lényeges eleme a határokon átívelő egészségügyi beruházások megvalósítása a Nagyváradi Megyei

Sürgősségi Oktató Kórházban (a műtőblokkot fogják felújítani), a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centruma pedig neuronavigációs rendszert szerez be.

Az új egységek rendszerbe állítását követően a partnerek a tapasztalatokról ismét közös konzultációkat tartanak – kettőt Nagyváradon, kettőt Debrecenben –, és közös bemutató műtéteket végeznek.

HBN


Neuronavigációs rendszer

Az agyban elhelyezkedő kis méretű kóros elváltozások (daganat, érelváltozás) műtéti eltávolításához használt számítógépes helymeghatározó technika. A rendszer a betegről előzetesen készített speciális CT, vagy MR felvételek képi adatai, a beteg koponyájára illesztett viszonyítási pontok, és a műtét során alkalmazott navigációs számítógép segítségével lehetővé teszi egyes kisebb, kiemelt fontosságú agyterületek közelében elhelyezkedő elváltozások esetén is a pontos és biztonságos sebészi megközelítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában