Helyi közélet

2013.03.27. 17:00

"Csónakázótó" lehet a határból

Hajdú-Bihar -A hajdú-bihari gazdák szerint egyelőre kezelhető a belvízhelyzet, de a húsvéti eső még okozhat fejtörést.

Hajdú-Bihar -A hajdú-bihari gazdák szerint egyelőre kezelhető a belvízhelyzet, de a húsvéti eső még okozhat fejtörést.Most vagyunk azon a határon, hogy miközben a befogadók megteltek, és a Berettyó sem képes több vizet fogadni, Húsvétra nagy esőt jósolnak, ami ráadásul a szántókat borító nyolc-tíz centis havat is elolvaszthatja a kabai határban - adott szakszerű diagnózist a környékükön kialakult belvízhelyzetről Riskó Mihály, a Kabai Burgonya Szövetkezet vezetője.

Itt-ott már feljött

Elmondta, hogy a múlt évben intenzíven öntözött területeiken már feljött a belvíz, de ezen földek aránya az összesen belül viszonylag szerény.

- Ahol néhány éve valóságos csónakázótó alakult ki a határban, ott idén is hasonlóra számítunk. A 200 hektáron lévő őszibúza-vetésben egyelőre csak itt-ott jött fel a víz, de ha Húsvétkor valóban leszakad az ég, gondban lehetnek a gazdálkodók - fogalmazott az agrárszakember. Hozzátette, hogy a tavaszi munkák késedelme csak gyarapítja a gondjaikat. A borsót már vetni kellene, és a burgonyát is, hiszen a Gábor-napnak már utána vagyunk.

Erdélyi Zoltán szerint 110 éve nem volt példa arra, hogy ilyenkor 10 centis hó borítsa a böszörményi határt. A Hajdúböszörményi Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy egyelőre kezelhető a belvíz a földjeiken, de egy esetleges olvadás, illetve az ünnepre jelzett jelentősebb mennyiségű csapadék "kibabrálhat" velük. Szavai szerint jó, hogy annak idején kitakarították az útárkokat, hiszen így most van hová elvezetni a vizet.

- Az őszi vetést egyelőre hó borítja, ami nem lenne gond, azt azonban nem szeretnénk, ha később tartósan víz alá kerülnének a fiatal növények - osztotta meg velünk aggodalmait a vezérigazgató, aki amiatt is aggódik, hogy a jövő hét már április, és javában dolgozniuk kellene a földeken.

Egyelőre nincs gond

Társi László nagyrábéi gazdálkodónak egyelőre nincsenek álmatlan éjszakái a belvízhelyzet miatt, bár a legfrissebb meteorológiai előrejelzések őt is aggasztják némileg.

- Ha nagyon megszaladna víz (utalt az ünnepre várható esőzésre és az azt követő hóolvadásra), akkor szivattyúkkal rá kellene segíteni, hogy lemenjen a földjeinkről. Egyelőre nincs miről beszélni, az ünnep után térjünk vissza a témára - zárta le a diskurzust a gazda.

Hasonlóan vélekedik a kialakult helyzetről Polgár József komádi gazdálkodó, aki szerint náluk még helyzet sincs. Mint mondta, a gazdatársak a csatornákat gyönyörűen kitisztították, így azok most jó szolgálatot tesznek az esetleges vízkárok elhárításában.

Kiss Zoltán, a megyei kormányhivatal földművelési igazgatója arról tájékoztatott, hogy a 330 ezer hektár szántóterületnek jelenleg az egy százalékát érinti a belvíz, a Húsvétra előrejelzett több tízmilliméternyi eső, és az az követő hóolvadás azonban jelentősen ronthat ezen a helyzeten.

Petneházi Attila


Készültségben vannak

A Hamvas-Sárréti Vízgazdálkodási Társulatnál jelenleg is készültség van érvényben, ami azt jelenti, hogy nyolc órát meghaladóan üzemelnek a szivattyútelepek. Takácsné Hári Ildikó elmondása szerint a talajok mostanra telítődtek vízzel, miközben további több tízmilliméternyi csapadék várható. A társulat vezetője utalt arra, hogy számításaik szerint március végéig a védekezés mintegy 8 millió forintot emészt fel, amit egyelőre a saját bevételeikből finanszíroznak. A jogszabály szerint az államnak 50 százalék előleget kellene fizetni, ennek a pénznek azonban egyelőre híre sincs.


Árvízvédelem Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - Hidegben és metsző szélben végezték a munkájukat ottjártunkkor, hétfőn délelőtt a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) ár- és belvízvédekezésben részt vevő szakemberei. Míg a hideg azonban „csak” kellemetlenné, valami más lényegesen nehezebbé teszi a dolgukat: idén szokatlanul sok az uszadék; a vízben sodródó hínár, nád eltömítené a szivattyúkat, ezért egy fésűs szerkezettel felfogják és kiemelik azt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában