Helyi közélet

2013.03.20. 15:46

Az improvizáció mesterei

Debrecen, Gödöllő - Remek eredménnyel büszkélkedhet a cívisvárosi színjátszó csapat.

Debrecen, Gödöllő - Remek eredménnyel büszkélkedhet a cívisvárosi színjátszó csapat.Az Életcél Fiataloknak Alapítvány Rögtönözön improvizációs színi csapata negyedik helyezést ért el azon az Országos Improvizációs Fesztivál Mesterek Találkozóján, melyet Gödöllőn március 9-én rendeztek meg. Az egész versenyt szakmailag is kihívást jelentő karaktermegformálások és a felvetett problémákra adott kreatív válaszok, megoldások jellemezték.

– Mindig valamilyen komikus ábrázoláson keresztül próbáltuk jelenetbe építeni a kiadott feladatot, a felkészülési idő 10 percébe zsúfolva. Természetesen arra törekedtünk a 3 perces jelenetek szerkesztésénél, hogy a tetőpont elérésénél hassunk leginkább a nézőre és a zsűrire, ami a legtöbb esetben sikerült is – fogalmazott Széll Dániel Márk, az Életcél Teátrum vezetője.

Viták, bonyodalmak

A színi és improvizációs műfaj nehézsége, hogy állandó, folyamatos koncentrációt és egyfajta érzékenységet, egymásra figyelést igényel.

– Büszke vagyok a csapatra, mert a felkészülés során megbeszéltek szerint játszottunk és az általam kitűzött célt is sikerült teljesíteni. Sőt, az utolsó feladatnál, egy igen merészet gondoltunk. A jelenet során egy projektmegbeszélést kellett rögtönöznünk egyfajta „Csehov” féle párhuzam szerint, melynek lényege, hogy a szálak nem a megoldásokhoz vezetnek, hanem mindig valamilyen új szituációt teremtenek: folyamatos vitákat, bizonytalanságot, irigységet szülnek. A problémát úgy járják körül, hogy a szereplők a saját maguk által javasolt megoldáson kívül semmit nem fogadnak el. A feladatot azzal nehezítették, hogy a szituáció megoldása mellett a színpadon található kellékeket is be kellett csempészni a játékba – közölte Széll Dániel Márk.

Kimagasló eredmény

– Merész vállalkozásnak tűnt, de úgy döntöttünk, a feladatban a zsűrit parodizáljuk ki, felhasználva a nap folyamán halott mondataikat, vitáikat. A jelenet elején a színpad berendezésén civakodtak a karakterek, majd a nap házigazdájának bőrébe bújt csapattag szinte magából kikelve, a kellékeket a színpadon indokoltan elrendezte. Eközben a többi szereplő szép lassan egy asztal mögé ült, s mint a zsűri – az adott karakter mondataival – lepontozta a színpadképet. Úgy érzem, valósághű lett és a 30 pontból elérhető 28 pont kimagasló eredménynek számít – beszélt sikerükről a teátrum vezetője.

A Rögtönözön elnevezésű impró csapat (Szász Zsófia Réka, Doktor Diána, Kádár Gergely és Széll Dániel Márk) a cívisvárost képviselve a döntőben a negyedik helyen végzett, szorosan az élmezőnyben, két ponttal választva el őket a dobogós helyezéstől.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában