Helyi közélet

2012.12.07. 14:44

2-es villamos - Még két hétig tart a türelem

Debrecen - Amennyiben a konzorcium nem tudja felmutatni a munka befejezéséhez szükséges garanciákat, az önkormányzat december 20-án felmondja az ATK-val a 2-es villamos-beruházás kivitelezésére kötött szerződést - válaszolta a folytatást firtató kérdésünkre Kósa Lajos.

Debrecen - Amennyiben a konzorcium nem tudja felmutatni a munka befejezéséhez szükséges garanciákat, az önkormányzat december 20-án felmondja az ATK-val a 2-es villamos-beruházás kivitelezésére kötött szerződést - válaszolta a folytatást firtató kérdésünkre Kósa Lajos.

A polgármester hozzátette, tudomása van arról, hogy a konzorcium vezető vállalkozása, az Arcadom Zrt. a KÉSZ Kft.-vel tárgyal arról, hogy a projekt menedzsmentjeként vigye tovább a beruházást. (Néhány napja a Demján Group kommunikációja olyan információt juttatott el szerkesztőségünkbe, hogy új generálkivitelező tárgyalnak a folytatásról). Kósa Lajos szerint erre a megkötött szerződés alapján nincs lehetőség, s ezt az állítást fogalmazta meg a konzorcium debreceni tagjának a Keviép Kft.-nek a vezetője, Miklóssy Ferenc is, aki hozzátette, náluk már elfogyott a türelem.

A Keviép átvette a kezdeményezést

Elege lett a tétlenségből a 2-es villamos-beruházást kivitelező ATK konzorciumban érdekelt Keviép Kft. ügyvezetőjének, és pénteken munkásokat rendelt a Salétrom utcai remízhez. Jövő héten is folytatják, januártól pedig akár 50-100 dolgozóval végeznék tovább a márciusban érkező első spanyol villamos fogadásához szükséges telephelyen a munkát. Mint lapunknak elmondta, a konzorciumi egyezség értelmében tavasztól hajlandóak voltak háttérbe vonulni a Tóth T.D. Kft.-vel és átengedték a teljes bonyolítást az Arcadomnak, de most már elfogyott a türelmük, át akarják venni a kezdeményezést.

Az Arcadomé a felelősség

Miklóssy Ferenc nem titkolta, az utolsó cseppet a pohárban a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó cég azon közleménye jelentette, melyben új generálkivitelezővel való megegyezésről értesítették a Naplót. Mivel erre a konzorciumi partnerek közötti szerződés nem ad módot, a Keviép ügyvezetője levélben kért magyarázatot és helyreigazítást az Arcadomtól mert szerinte a közlemény: „rosszhiszeműen azt sugallja, hogy az építési projekt a konzorciumi partnerek, kivitelezők felkészületlensége és szakértelmének hiánya miatt van jelentős lemaradásban. Mint Önök is tudják a kivitelezés kizárólag az Arcadom Zrt. pénzügyi helyzete és együttműködésének hiánya miatt került ilyen helyzetbe.” Állítását bizonyítandó Miklóssy Ferenc újra felajánlotta a város vezetőinek, hogy másik konzorciumi partnerével a módosított határidőre (remiz 2013. március 18., pálya 2013. december 20.) vállalja a projekt befejezését, amennyiben az Arcadom háttérbe vonul.

A Keviépé a terep

Kósa Lajos polgármester már tud a Keviép vezetőjének a szándékáról, amivel egyet is ért. Arra a kérdésünkre, hogy az esetleges szerződés módosításig elvégzett munka ellenértékéről a kft. benyújthatja-e a számlát, határozott igennel felelt, hozzátéve, egyelőre csak az Arcadomon keresztül, hiszen a konzorciumi tagok így állapodtak meg. A polgármester hangsúlyozta, mint konzorciumi tag a Keviép bármikor dolgozhat, a remiznél a munkaterület is az övék. Mindenkinek érdeke, hogy a beruházás időben befejeződjön, ezért üdvözli a Keviép Kft. aktívabbá válását a beruházás kivitelezésében.

HBN-ÉP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában