Helyi közélet

2012.11.15. 17:02

Járások - „Rájöttek, hogy addig gyomorból döntöttek”

Amit Hajdúszoboszló polgármestere és két helyi képviselő állít, azzal indokolatlanul és méltánytalanul inszinuálják a kormányhivatalt – reagált Rácz Róbert kormánymegbízott a szoboszlói hírekre.

Amit Hajdúszoboszló polgármestere és két helyi képviselő állít, azzal indokolatlanul és méltánytalanul inszinuálják a kormányhivatalt – reagált Rácz Róbert kormánymegbízott a szoboszlói hírekre.

Álláspontja a bírálók azt szerették volna, hogy tegyenek rajtuk erőszakot. Sőt: „úgy vélik, kutya kötelességem lett volna erőszakot tenni” - mondta, majd bemutatta az újságíróknak a polgármester eredeti előterjesztését, kiemelve néhány sort: „A megállapodás véglegesítését hosszas egyeztetés előzte meg, melynek eredményeként - a kezdeti félelmeink ellenére - elfogadható, korrekt megegyezés született. A közös munka során a kormányhivatal együttműködőnek, jó partnernek mutatkozott”.

– Majd, amikor ennek ellenére nem támogatták az előterjesztést, a jegyző megkért engem – mondta Rácz Róbert, és szó szerint felolvasta dr. Vincze Ferenc sorait: „Képviselő-testületünk ritkán szokott politikai jellegű döntéseket hozni. Most azonban jól látható volt, hogy az adott körülmények között az Önökkel létrejött megállapodást ugyan mindenki elfogadhatónak tartja, de - lévén, hogy a kormánypárti képviselők nincsenek többségben - a többi képviselő (szabad utat enged ugyan a hivatal létrehozásának) szavazatával támogatni azt nem kívánta. Mindezekre tekintettel kérjük, hogy a Kormánymegbízott Úr a konstruktív együttes tevékenységünkkel kialakult megállapodás tartalmának megfelelő határozatot szíveskedjen hozni, mert az jól szolgálja a kormányzati átalakítási célok teljesítését” …

– Az én értelmezésem szerint a törvény lehetőséget ad a megállapodás egyoldalú létrehozása, de én ezt semmi esetre sem kívántam megtenni a testületi döntés ellenére. Fenyegetés, zsarolás azonban nem történt. Igen nehéz helyzetben lenne a polgármester, ha ezt bizonyítania kellene – tette hozzá, így folytatva: – Fenyegetettségben inkább azért érezhették magukat, mert rájöttek, hogy addig gyomorból döntöttek, ami a lakosságra nézve akár kellemetlen következménnyel járhat. Az október 31-i sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva mástól elhangzott ugyan, milyen következményei lehetnek a szoboszlói példának, de én kizárólag arról beszéltem, hogy nem kívánok erőszakot tenni. Ha október 31-ig nem jött volna létre a megállapodás, akkor egészen biztosan találtam volna megoldást. De létrejött – mondta Rácz Róbert.

HBN

 

Előzmények:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában