Helyi közélet

2012.11.30. 15:39

A Pacsi immár fogalom lett

Hajdúböszörmény - Évtizedes munka gyümölcse érett be nemrég: beköltöztek az állatok a böszörményi menhelyre.

Hajdúböszörmény - Évtizedes munka gyümölcse érett be nemrég: beköltöztek az állatok a böszörményi menhelyre.

Állatkedvenceink fotókon, kutya-macska szépségverseny, jótékonysági vásár - ezek olyan, évtizedes programok a hajdúvárosban, amelyek az állatok iránti figyelemre, s némi pénzgyűjtésre voltak hivatottak, és picit többre is. A Pacsi Kutyamenhely Alapítvány létrehozásának gondolata 1997 telén érlelődött meg, amikor a kuratórium egyik tagja két kóbor kutya kikerülhetetlen látványával szembesült: az egyik, földig érő sérvét vonszolva, reményvesztetten baktatott már talán már nem is létező célja felé; a másiknak, mintha csak egy tréfából félig ráhúzott zokni lenne, csapkolódott a járdához - a ki tudja mikor eltörött - élettelen lábrésze. Jobb érzésű ember ilyenkor azt kérdezi, hogy miért nem csinál már valaki valamit, például egy menhelyet?

A szövetségesek

- Olyan családban nőttem fel, ahol meggyógyult az ellőtt szárnyú varjú, és még a húsvéti bárányból is házőrző lett; az állatok iránti érzékenység tovább kísért - mesélte Galacziné Kathy Mária. - Szövetségeseket kerestem, először a helyi Zöld Körnél kopogtattam, majd létrehoztuk az alapítványt velük, továbbá Dr. Tokárné Dr. Papp Ágnessel, Dr. Uzonyi Józseffel és Köszörűs Zoltánnal - mára e csapat még több nélkülözhetetlen segítővel bővült. Telep híján ideiglenes befogadóhelyeken, de kiépített kapcsolatrendszer segítségével, szabályosan, hitelesen működtünk, tárgyi segítséget keresve, és az 1 százalékokat gyűjtögetve. Mindenképpen menhelyet akartunk, ezért folyamatosan készült a tervdokumentáció - tudtuk meg az alapítótól.

Ezek voltak a kezdetek, szeptember óta pedig már megnyílt a közönség előtt, és birtokba vették a hajdúböszörményi Pacsi Kutyamenhelyet (a Polgári utca végén), amely 60 ebnek ad helyet. A "kutyaóvoda" még mindig magánháznál található. A hétvégén Elek Valéria telepvezető mutatta meg az állatokat, köztük fajtatiszta, szebbnél szebb négylábúak is vannak, amelyek szerető gazdára várnak. Az alapítvány elnöke, Kiss Erika elmondta, hogy zöldmezős beruházás keretében pályáztak a menhelyre, a közel 33 milliós támogatás 10 százalékos önerejét kellett vállalniuk. 2011 nyarán kedődött az építkezés azon a telken, amelyet az önkormányzat hosszú lejáratú használatra engedett át. - Három alkalmazottal dolgozunk, mellettük önkéntesek segítenek, az állatok tartását, az épület költségeit jótékonysági árverésből, gyűjtőpontokon kapott és egyéb adományokból fedezzük. Pályáztunk járművet, és vágóhíddal, valamint nagyáruházzal is szerződtünk az élelmiszerellátásért - mondta az egyesület elnöke.

A segítség sosem elég

A közösség örökbefogadónapokat, sőt hamarosan jótékonysági koncertet is szervez, hiszen a nonprofit alapítványnak rengeteg éhes, beteg, s hamarosan fázó állatra kell vigyázniuk. Kenneljeiket szombaton kezdik téliesíteni, amihez takarót, homokot, forgácsot, burkolóanyagot várnak.

HBN-BB | Fotó: Barak Beáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában