Helyi közélet

2012.08.04. 15:50

Szennyezettebb lehet a levegő, ha nagy a meleg

Debrecen - Fokozott kockázatnak vannak kitéve a keringési, légzési betegségben szenvedők.

Debrecen - Fokozott kockázatnak vannak kitéve a keringési, légzési betegségben szenvedők.A nagy meleg kedvezőtlenül befolyásolja a levegőminőséget is - figyelmeztet közleményében az Országos Környezetegészségügyi Intézet. Mint írják, a nyári szmog egyik fő komponense, a talajhoz közeli ózon másodlagos szennyezőként keletkezik fotokémiai reakciók termékeként a napsugárzás és magas hőmérséklet hatására nitrogén-oxidokból és illékony szennyező anyagokból. A hőmérséklet, szél, napsugárzás, páratartalom, a levegő keveredése egyaránt elősegítik az ózon képződéséhez szükséges vegyületek feldúsulását.

Inkább a város szélén

Mivel az ózonképződés a napsugárzástól is függ, ezért a magas ózon koncentráció a meleg nyári hónapokban jellemző. A mérések is igazolják a nemzetközi tapasztalatot, hogy a hőséghullámok alatt jelentősen növekedhet a légszennyezettség, elsősorban az ózon koncentrációk emelkedésére lehet számítani. Az adatok alapján megállapítható továbbá, hogy a maximális értékek általában nem a nagyvárosok központjában, hanem a város szélén, esetleg még távolabb jelentkeznek.

Veszélyeztettek figyelem!

Az ózon nyálkahártya izgató hatású, elsősorban a kötőhártyát, orr- és felső légutak nyálkahártyáját izgatja. Intenzív mozgást végző gyermekek és felnőttek, továbbá az említett betegségben szenvedőknél enyhe légzési tünetek jelentkezhetnek. Súlyosbítja az idült légzőszervi betegségek és az asztma tüneteit, köhögést, nehézlégzést idézhet elő. Fokozott kockázatnak vannak kitéve a keringési, légzési betegségben szenvedő, főleg időskorúak, a légszennyezettségre érzékeny személyek.

– Javasoljuk, hogy a potenciálisan veszélyeztetett emberek, kisgyermekek délutáni órákban minél kevesebbet tartózkodjanak szabadban – olvasható az Országos Környezetegészségügyi Intézet közleményében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában