Helyi közélet

2012.08.17. 13:05

Parlagfű Hajdú-Biharban - Levegőből is kereshetik

Hajdú-Bihar - Helikoptereket is bevetnének a parlagfű elleni küzdelemben.

Hajdú-Bihar - Helikoptereket is bevetnének a parlagfű elleni küzdelemben.

Hajdú-Biharban egyelőre nem tervezik a parlagfüves területek levegőből történő keresését – tudtuk meg dr. Podmaniczky Gábortól, a megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetőjétől.

Szalkai Gábor, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeleti főosztályának főosztályvezető-helyettese a múlt héten közölte a sajtóval, hogy helikopterrel is keresni fogják az elkövetkező napokban-hetekben a parlagfűvel fertőzött területeket több megyében. Az eljárással a földi felderítéssel nehezen megközelíthető vagy nem látható fertőzött területeket is észreveszik, tette hozzá.

Augusztus 17-éig Fejér, Veszprém és Somogy megyében döntöttek a légi járművek bevetéséről, vagy meg is kezdték a repülést.

A sajtóhírek szerint a helikopteres felderítéssel a hatóságok egy nap alatt egy egész megyét képesek feltérképezni.

Ki gépen száll fölé

Egy általunk megkérdezett, légi fotometriával, tudományos és közigazgatási célú légifelvételek készítésével foglalkozó biológus elmondása szerint valóban létezik olyan eljárás, amivel a parlagfüves területek feltérképezhetőek, de a látható fénytartományban dolgozó kamerák erre nem alkalmasak, mert a parlagfű éppolyan zöld, mint a többi növény. Mint mesélte, korábban műholdképek alapján próbálták meghatározni a fertőzött területeket, de felbontási problémák miatt az eredmények pontatlanok voltak. Ezután repülőgépekről készített fotókkal kísérleteztek, majd jött a helikopter – ezzel kapcsolatban viszont el kell dönteni, hogy a várható előnyök arányban vannak-e a kiadásokkal, az üzemanyagárral, a pilóta repülési idejével.

HBN, ÉM, MTI

 

Narancs tartományban

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt több térségben első, illetve másodfokú riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet. A legmagasabb a koncentráció Nyíregyháza környékén, ahol már a második (vörös) riasztási fokozat van érvényben. Az előző hetihez képest - néhány határ menti térséget leszámítva - az egész országban emelkedett a parlagfű pollenkoncentrációja, elérve a narancs színnel jelölt „figyelmeztetési” szintet – ez érvényes Debrecenre vonatkozóan is.

A színskála

Az egyes mérőállomások előző héten mért pollenkoncentrációs értékeihez egy 9 fokozatú színskála társul. A fehér szín azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen, majd a zöld (első fokú figyelmeztetés) és a narancs (másodfokú figyelmeztetés) szín következik. Az első fokú riasztás színe piros, a másodfokúé vörös, a harmadfokúé bordó, a negyedfokúé sötétbordó, az ötödfokúé fekete, végül az „extrém magas” szintet ambrózia (ciklámen) szín jelöli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában