Helyi közélet

2012.08.14. 15:56

Minden fillérnek örülnek a hajdú-bihari polgármesterek

Hajdú-Bihar - Több hajdú-bihari kisváros is milliárdos fejlesztéseket hajtott végre uniós támogatással.

Hajdú-Bihar - Több hajdú-bihari kisváros is milliárdos fejlesztéseket hajtott végre uniós támogatással.Volt olyan polgármester, aki maga is meglepődött, amikor a kollégái kérésünkre összeszámolták, hogy 2007-től mennyi uniós támogatás érkezett a településükre. Berettyóújfalu például már hatmilliárd forint felett jár, de a többiek is két-három milliárdból építhették, szépíthették a környezetüket.

A főtértől a fürdőig

"A jövőre befejeződő 7 éves uniós költségvetési ciklusban nagyjából 7 milliárd forint közösségi forrás érkezett, illetve érezik Berettyóújfaluba. Ebből majdnem a teljes oktatási infrastruktúra megújult (intézmények fűtéskorszerűsítése, akadálymentesítése, nyílászárók cseréje, homlokzatfelújítás), megépült 2,5 kilométernyi kerékpárút, és a tervek szerint ősszel kezdődik a Berettyóújfalut Nagyváraddal összekötő 35 kilométeres kerékpárút építése. Ezen kívül megszépült a főtér, korszerűsítettük a strandfürdőt, és nagyjából a felénél tart a 2,5 milliárd forintos kórházfejlesztésünk" - mondta el Muraközi István polgármester.

Hajdúsámsonban 2007-től napjainkig összesen mintegy 2,7 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg uniós támogatással. Ebből közel másfél milliárd forint a szennyvízberuházásra ment el, de jutott pénz az egészségházra, kerékpárútra, a közösségi közlekedés fejlesztésére és belvízelvezetésre is - tudtuk meg Hamza Gábor polgármestertől, aki hozzátete, hogy ebből az ISPA-beruházás támogatását még 2007 előtt nyerték el.

Egyenlő esélyeket!

Ugyanebben az időszakban számításaink szerint közel 2,5 milliárd forint uniós támogatás érkezett Létavértesre. Az önkormányzattól kapott összesítésből kiderül, hogy ennek segítségével megteremtették a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés egyenlő esélyét, utakat fejlesztettek, új óvodát építettek, kiállítótermet nyitottak, kistérségi járóbeteg-szakellátó központot hoztak létre. Már elnyerték a támogatást a Kelet-Hajdúsági Ivóvízminőség-javító Programhoz, és a város belterületi vízrendezése is folyamatban van.

Polgáron (az önerővel együtt) mintegy 3,2 milliárd forint az az összeg, amit a város 2007 óta uniós segítséggel fejlesztésekre fordíthatott. Tóth József polgármester elmondta, hogy ebből a közlekedés fejlesztésére 480 millió forintot fordítottak, az oktatási és köznevelési intézményeikre 390 milliót költöttek, a térségi járóbeteg szakellátó központra 1,1 milliárd forint jutott, a városközpont 980 milliós segítséggel szépült meg, a sport és a szociális ellátás pedig 250 milliós támogatást élvezhetett.

HBN-PA

Debrecen eddig 53 milliárdot nyert

 Debrecen önkormányzata a 2007-2013 közötti fejlesztési program időszakában összesen bruttó 53 milliárd forint támogatást nyert el az Európai Unió támogatásából, a magyar állam társfinanszírozásával – tájékoztatta a Naplót Pajna Zoltán alpolgármester. Kulturális célra 2,2 milliárd, az oktatás fejlesztésére 2,2 milliárd, szociális és egészségügyi célra 804 millió, környezetvédelmi projektekre 27,1 milliárd, infrastrukturális fejlesztésre pedig 20,8 milliárd forintnyi támogatás lehívását kezdeményezte az önkormányzat. Támogatta az Unió a villamoshálózat fejlesztését, a szennyvízelvezetés korszerűsítését, belterületi utak felújítását, tudományos élménypark kialakítását, a repülőtér kármentesítését, a Fazekas-gimnázium fejlesztését, valamint a belváros funkcióbővítő rehabilitációját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában