Helyi közélet

2012.08.15. 09:46

Fordított ÁFA: rossz nekik

Debrecen - A MOSZ szerint amíg 27 százalékos ÁFA terheli a fogyasztást, van min „osztozni” a feketézőknek.

Debrecen - A MOSZ szerint amíg 27 százalékos ÁFA terheli a fogyasztást, van min „osztozni” a feketézőknek.Az egész világon és így hazánkban is tapasztalható rendkívüli időjárás következtében súlyos helyzetbe hozták az állattartókat. A rendkívüli forróság következtében több mint ötvenezer sertés elpusztult, kiégtek a legelők, nincs elegendő széna, csapnivaló a silókukorica minősége. Drasztikusan nőnek a takarmányárak, miközben a sertésárak stagnálnak, a tej ára pedig jelentősen csökkent.

Nem segít, sőt...

A MOSZ szerint a kormány az állattenyésztés jelentős növekedését vizionálja, miközben az állatállomány további csökkenésének vagyunk tanúi és a folyamatok további állománycsökkenést alapoznak meg. Ehhez járul hozzá az új földtörvény-tervezet, amely a fölhaszonbérlet korlátozására és a foglalkoztatásra vonatkozó előírásokkal a hazai állatállomány több mint hetven százalékát tartó, jogi személyiségű formában működő állattartókat is elbizonytalanítja. Ahhoz, hogy ebben a rendkívüli helyzetben e folyamatok megállíthatók vagy mérsékelhetők legyenek azonnali érdemi kormányzati beavatkozásra lenne szükség. E helyett az állattartókat inkább sújtó látszatintézkedésnek vagyunk tanúi. A kormány bejelentette, hogy a sertéstartásban is bevezeti a fordított ÁFA-t, ami tovább rontja az állattartók helyzetét. Eddig ugyanis a felvásárló által megfizetett ÁFA-ból finanszírozhatták átmenetileg a költségeiket terhelő ÁFA-t. A fordított ÁFA bevezetésével ettől elesnek. Az intézkedés következtében újabb hiteleket kellene felvenniük, egy olyan időszakban, amikor hitelképességük egyébként is romlik, nem beszélve arról, hogy a kamatköltségek tovább rontják az amúgy is alacsony jövedelmezőségüket, sőt esetenként veszteségbe fordíthatja gazdálkodásukat. A MOSZ szerint nem igaz, hogy a fordított ÁFA visszaszorítja a feketegazdaságot, mert amíg a végső fogyasztást 27 százalékos ÁFA terheli, addig van min „osztoszkodni” a feketézőknek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában