Helyi közélet

2012.08.14. 17:48

„Van jelentékeny akvarellistánk”

A hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum és inkognitóban maradó mecénások támogatásával Hajdúböszörmény szülötte, Pálnagy Balázs 32 akvarelljét bemutató kiállítás nyílt a múzeumban kedden.

A hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum és inkognitóban maradó mecénások támogatásával Hajdúböszörmény szülötte, Pálnagy Balázs 32 akvarelljét bemutató kiállítás nyílt a múzeumban kedden.

Mint azt Szekeres Gyula múzeumigazgató üdvözölte, szerencsére a kultúra és a múzeum ügye kiemelt a városban.

Karakteres jellem

A közelmúltban elhunyt festőművész – tanár portréját Gyulai Sándor, a Bocskai István Gimnázium igazgatója körvonalazta. Mint emlékezett, a középiskola 1945-ös tablóján egy sorban látható Pálnagy Balázs és Cs. Kiss Andor fényképe. Később sok-sok ember életére hatottak, hiszen az egyik tanár, a másik lelkipásztor lett. Micsoda ámulatba ejtő jellemek voltak! – emelte ki az igazgató, aki Pálnagy karakteres jellemét idézte fel. Személyiség, hivatás és életmód elválaszthatatlan volt az életükben.

Pálnagy Balázs egyenes és hiteles, nyílt, elfogadó és személyiség, pedagógus volt. Akár nyerseségig vállalt őszintesége már-már szókimondásnak volt érezhető. Művészi hajlammal és tehetséggel megáldott család szülötte volt. 1945-ban érettségizett, amikor a történelem hullámverése sok egyéni sorsba beleszólt. Talán ezért választotta a csendes, szerény biztonságot adó tanári pályát. Testnevelés-rajz szakon végzett, a művészetnek valószínűleg csak az iskolai szünetekben élt, hiszen a jelenlegi tárlat akvarelljein is főleg nyári pillanatok, impressziók láthatóak.

Főleg tájképeket

Az akvarelltechnikát választotta, amelyről talán köztudott, hogy akvarellistaként nem igazán lehet híresség válni, viszont számos híres festő készített gyönyörű akvarelleket. – Nekünk van egy jelentékeny akvarellistánk – hangsúlyozta Gyulai Sándor.

Az emlékkiállításon kertek, lombok, utcarészletek láthatóak, és a böszörményi művész bemutatja Csobánkát is a képein, mint az elvágyódás színterét.

Ugyan hol is vannak már ezek a lombok? – talán csak a Pálnagy-akvarelleken szerepelnek, hiszen ez a technika is a pillanat művészete.

A kiállítás október 14-ig látható.

HBN-BB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában