Helyi közélet

2012.08.14. 11:17

Díjátadás Élesden

A Bocskai István Társaság 2012. évi díját Dr. Nyakas Miklós történész, a Hajdúsági Múzeum ny. igazgatója kapta, amelynek ünnepélyes átadására 2012. augusztus 3-án a példaszerűen felújított élesdi református templomban került sor.

A Bocskai István Társaság 2012. évi díját Dr. Nyakas Miklós történész, a Hajdúsági Múzeum ny. igazgatója kapta, amelynek ünnepélyes átadására 2012. augusztus 3-án a példaszerűen felújított élesdi református templomban került sor.

A Bocskai István Társaság célja olyan személynek, vagy személyeknek az elismerése, akik a legtöbbet tették a nemzet egységének és önbecsülésének megerősítéséért. Feladatuk a hazaszeretet, a szülőföldhöz és a nemzethez való ragaszkodás erősítése, a magyar nemzeti egység megteremtésének elősegítése. A Társaság további feladata a nagy fejedelemnek, európai méretekben is számottevő történelmi szerepének és helyének tudatosítása a nemzeti emlékezetben. Szellemi örökségének ápolása és kulturális örökségként történő megóvása, különös tekintettel az ifjúság történelmi oktatásában határon innen és túl.

Az éledi ünnepséget emelkedett hangú istentisztelet vezette be, amelyen igét hirdetett nagytiszteletű Tamás Gergely kismarjai lelkipásztor.

A díjátadó ünnepségen Sárkány Viola elnök méltatta Bocskai István tevékenységét, amelyből a nagy fejedelem valóságlátását emelte ki.

Laudációt a Társaság alelnöke - Kaiser Ernő – tartotta, s kiemelte a díjazott gazdag életművét, különös tekintettel a Hajdúságot és a Partiumot érintő tevékenységére. Ezen belül a Társaság számára nagyon fontos volt a Bocskai István életművét érintő kutatás, kutatásszervezés amely a szabadságharc négyszázadik évfordulóján könyvsorozatban is testet öltött. Elismerés illeti a fejedelem és küzdelme emlékét érintő emlékmű-állítások szervezéséért is.

Az ünnepséghez kapcsolódott Győrfi Lajos, Magyar Örökség Díjas szobrászművész kiállításának megnyitása, amelyet G. Nagy Ilián költő, drámaíró nyitott meg.

A Társaság 2010. évi díját Makovecz Imre építész, a 2011. évi díjat pedig dr. Raffay Ernő kapta, amely ünnepségeket Mezőtelegden, illetve Érmihályfalván rendezték. A helyszínek megválasztása jelzi, hogy a Társaság ily módon is igyekszik a nemzet egységét megteremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában