Helyi közélet

2012.07.29. 16:13

Olvasói levél: Tiltott közösségellenes zenélés?

Európa szerte ismert jelenség, hogy a turistaszezon beköszöntével a forgalmasabb belvárosi övezetekben megjelennek az utcazenészek. A kínálat elég változatos. A magányos énekes-gitáros, hegedűs, furulyás, tangóharmonikás mellett duók, triók is előfordulnak az utcai forgatagban.

Európa szerte ismert jelenség, hogy a turistaszezon beköszöntével a forgalmasabb belvárosi övezetekben megjelennek az utcazenészek. A kínálat elég változatos. A magányos énekes-gitáros, hegedűs, furulyás, tangóharmonikás mellett duók, triók is előfordulnak az utcai forgatagban.Néha sohasem látott, hallott, középkori hangszer-kópiák jelennek meg. A produkciók minőségéről, létjogosultságáról maguk a járókelők mondanak véleményt a nyitott hangszertokokba dobott aprópénzzel, vagy akár csak azzal, hogy megállnak egy pillanatra és belehallgatnak a produkciókba. Esetleg meg is tapsolják az előadókat.

Városunkban nincsen túl nagy hagyománya az utcazenélésnek. Van egy közkedvelt harmonikásunk és néha, itt-ott felbukkan egy-egy szerényen, csöndben muzsikálgató furulyás, gitáros, vagy hegedűs. Az indiánok „nagyüzemi” produkciója és CD árusítása nem teljesen ez a kategória, de őket is sokan szeretjük. Az egész jelenségnek a váratlan élmény adja az igazi ízét és örömét. Megyek az utcán, meghallom a zenét. Ha tetszik, megállok, ha nem, tovább megyek. Hol itt a probléma?

Semmiképpen sem az utcán. Hanem a túlburjánzó bürokráciában, ami miatt kötelező az alkalmi előadóknak mindenféle dokumentumok beszerzésére. Ezek nélkül az utcai muzsikálás „tiltott közösség elleni magatartás”- nak minősül. Mint megtudhattuk a Naplóból, a hivatalos álláspont szerint elsősorban közterület foglalási engedélyt kell kérni. Ugyan, miért? Kereskedelmi tevékenységről szó sincsen. A járda is elég széles. Legfeljebb azt az időt kell limitálni, amit egy bizonyos helyen el lehet tölteni, hogy pl. ne ugyanannak a boltnak, vagy hivatalnak a dolgozói hallgassák órákon át ugyanazt a zenét. (Mellesleg: a szemét, törmelék elszállítására letett, esetenként büdös szemetes konténerrel lehet területet foglalni néhány órát át egy ingatlan előtt, külön engedély nélkül. Muzsikálni miért nem lehet?). A létszámot is lehetne maximálni és ki lehetne kötni azt is, hogy nem szabad erősítőt használni (ez egy európai recept…). Mindezt ötletes, néhány helyen kitett piktogrammal tudatni lehet a zenélni szándékozókkal és nem kell hivatali ügyintézésre kényszeríteni őket.

Ami a szakmai alkalmasság hivatali megítélését illeti, az egyszerűen nevetséges. A hivatalnak e tekintetben semmilyen illetékessége nincsen, az ingyen engedélyek kiadása érdekében fizetett külső szakértők alkalmazása pedig értelmetlen dolog. Pénzpocséklás. Döntsön a hallgatóság. Aki kiáll elébük, az úgyis tudja, hogy vásárra viszi a bőrét… Ez is a demokrácia része.

Mindezek miatt a közönség javát szolgálni akaró utcai zenészek akár engedély nélküli tevékenysége is csak a náluk tökéletlenebb rendeletek miatt tekinthetők közösségellenesnek – kizárólag az azokat alkotó hivatalnokok szemében.

Molnár Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában