Helyi közélet

2012.07.12. 18:19

Kötelező szűrővizsgálatot rendelt el a szakorvos Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar. Az országos és a regionális tüdőgyógyász szakfőorvos javaslatának megfelelően Hajdú-Bihar megye egész területén a megyei tisztifőorvos kötelező tüdőszűrést rendelt el június 28-án, a 30 éves és ennél idősebb lakosoknál – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hivatalos honlapján.

Hajdú-Bihar. Az országos és a regionális tüdőgyógyász szakfőorvos javaslatának megfelelően Hajdú-Bihar megye egész területén a megyei tisztifőorvos kötelező tüdőszűrést rendelt el június 28-án, a 30 éves és ennél idősebb lakosoknál – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hivatalos honlapján. – A vizsgálatot akkor rendelik el, ha a tárgyévet megelőző évben a tuberculosis incidencia ( újonnan keletkező esetek gyakorisága) értéke a területen meghaladta a 25 százezreléket, vagyis 100 ezer emberből 25-en TBC-baktériummal fertőzöttek. A kötelező szűrővizsgálat csaknem 350 ezer lakost érint – tájékoztatta lapunkat dr. Kohut Zsuzsanna, a Járványügyi Osztály főorvosa. Hozzátette: A megyében míg az idősek lelkiismeretesen elmennek a vizsgálatra, a fiatalabb korosztály kevésbé aktív, így a felhívás ellenére is csak valamivel több mint 60 százaléka az érintetteknek, akik részt vesznek a tüdőszűrésen, pedig rendkívül fontos lenne, hiszen a vizsgálattal nem csak a TBC-t szűrjük ki, hanem olyan tüdőbetegségeket is felfedezhetünk, melyek időben való kezelésével életeket is menthetünk.

 

Csak 30 felett?

A diákoknak miért nem kötelező a tüdőszűrés, hiszen régen 18 év volt a korhatár – vetette fel a kérdést egyik olvasónk. Dr. Csontos Zoltán, a debreceni tüdőgondozó intézet vezetője azzal indokolta, hogy a fiatalok körében nagyon ritka ez a betegség, hiszen már csecsemő korban megkapják a BCG oltást, mely védettséget nyújt a gümőkor ellen. – A rendszeres tüdőszűrést egyébként is csak a 40 éves kor feletti dohányzó lakosoknak ajánljuk – fűzte hozzá.

Bár kötelező a vizsgálat egy hajdúsámsoni lakos kifogásolja, hogy az előző évekkel ellentétben, idén tavasszal nem érkezett szűrőautó a településre. – Ebben az évben augusztus első felében jön majd a szűrőkocsi – jelentette ki Hamza Gábor polgármester. HBN–TZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában