Helyi közélet

2012.07.13. 14:04

Debreceni zajtérkép - A fő forgalmú utak a leglármásabbak

Debrecen. A Pesti-Nyíl-Rakovszky Dániel utcák a legzajosabbak a cívisvárosban - derül ki abból a zajtérképből, melyet a debreceni önkormányzat pályázaton nyert összegből készíttetett.

Debrecen. A Pesti-Nyíl-Rakovszky Dániel utcák a legzajosabbak a cívisvárosban - derül ki abból a zajtérképből, melyet a debreceni önkormányzat pályázaton nyert összegből készíttetett. – A szakemberek a nagy ipari üzemek, a közúti-, vasúti- és légi közlekedés zajkibocsátását mérték. A program keretében továbbá zajterhelési térkép és konfliktustérkép is megvalósult, melyek a zaj okozta probléma súlyosságát mutatja be, emellett felmérték a zajterhelésnek kitett személyek számát is. Ezen ismeretek az élhetőség szempontjából elengedhetetlenek – mondta Pajna Zoltán, alpolgármester a pénteken tartott sajtótájékoztatón. A négy vizsgált területből természetesen a közúti közlekedés a „lármásabb”, míg a vasúti zajterhelés a vasútvonal mentén meghatározó. A légi és az ipari üzem zajszintje, azonban jelentéktelen mértékű.

 

Első az iskola!

A zajtérkép alapján megállapítható, hogy a városban mi okoz beavatkozást igénylő terhelést, ennek kezelésére egy éven belül intézkedési tervet is kidolgoznak a szakemberek.

Pajna Zoltán szerint amellett, hogy a zajterhelést ez alapján csökkenteni tudják, az elkövetkező beruházásoknál, épülettervezéseknél is figyelembe vehető, illetve a 2014-2020-as bizonyos pályázataihoz is szükséges. – Jelenleg 400 lakos, 86 épület és a Benedek Elek Általános Iskola van kitéve magas zajszennyezésnek, vagyis 75 decibel fölötti hangerőnek. Éppen ezért elsőként ennek megszüntetésére kell megoldást találnunk – fűzte hozzá. Varga László, a városfejlesztési osztály vezetője hozzátette: pályázat segítségével felújítható az intézmény, például kicseréljük a nyílászárókat, szigeteljük a homlokzatot. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában