Helyi közélet

2012.07.05. 07:31

A Napló vendége Szegi Emma polgármester: Élet az "édes élet" után

Kaba - Kaba mintaértékű település volt, de mára nehéz helyzetben van, a befektetőket várja.

Kaba - Kaba mintaértékű település volt, de mára nehéz helyzetben van, a befektetőket várja.Minden alkalmat megragadnak a munkahelyteremtésre, de a település nehezen tér magához a cukorgyár bezárásával őket ért veszteségből - fogalmazott Szegi Emma polgármester, aki a Napló vendége volt a napokban.

 

Milyen kilátásokat lát a kabai potenciál számára?

Szegi Emma. Minden alkalmat megragadunk a munkahelyteremtésre. A mezőgazdaságból élünk, az kell, hogy a kitörési pontunk legyen. Ahhoz rendelkezünk az erőforrásokkal. A közelmúltban iráni érdeklődők jártak nálunk, elsősorban mezőgazdasági termékek érdeklik őket, igény lenne csirke- és marhahúsra, valamint gabonára. A legjobban annak örülnénk, ha élelmiszer-feldolgozó üzemet létesítenének. A turizmus lehetőségeiről is beszéltünk, mert kedvelik a gyógyvizet is. Azzal, hogy bezárt a cukorgyár, akkora veszteséget szenvedett a térség, hogy jelen gazdasági helyzetben, rövid időn belül nem látom a biztató változás jeleit.

 

Mi maradt a cukorgyár helyén?

Szegi Emma. Az Eastern Sugar ígéretet tett arra, hogy 2016-ig ipari parkként működtetik a területet. Azon kívül, hogy lerakták egy bioetanolgyár alapkövét, s rengeteg más ígéret történt, komoly befektetési szándék eddig nem volt a városban. A cukorgyár körül adott egy 300 hektáros ipari park terület, amely jelenleg osztatlan közös tulajdon, ezért is nehéz beruházókat odavonzani. A cukorgyár egyébként már 1992-ben elkezdte kiszervezni számos tevékenységet, ezért a bezáráskor már jóval kevesebb dolgozót kellett elküldeni, noha a 300 munkavállaló, emellett a beszállítók és az idénymunkában répát művelők a legfőbb vesztesei a történetnek. Kabán csomagolóüzem működik, valamint a lizinüzem, és a Kabai Táp Rt. - ezek a legnagyobb adófizetők a településen.

 

Infrastruktúra-ellátottság területén milyen fejlesztéseket terveznek még?

Szegi Emma. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy sikerült sok utcát szilárd burkolattal ellátni, emellett megemlíteném, hogy az intézményeink korszerűsítését el tudtuk végezni. A szennyvízberuházást Kaba gesztorságával, Báránd és Tetétlen részvételével elkezdtük, új tisztítótelepet építünk 500 millió forint értékben A beruházás 2014 végére készül el, jelenleg a közbeszerzés folyamatánál járunk.

 

A fürdő, és az ahhoz kötődő gyógyászat elérhető a városban?

Szegi Emma. Sikerült kellemes környezetet kialakítanunk a fürdőben, a gyógyvizünk 47 Celsius fokosan jön a felszínre, visszahűtjük, és úgy engedjük a medencébe. A fürdő a mi szintünkön veszteséges, de jóléti beruházásnak tartjuk, a helyieknek kedvezünk vele. Úgy vélem, a kisebb pénzűeknek is joguk van ahhoz, hogy elérhető legyen e szolgáltatás, noha veszteséges számunkra a működtetése.

 

A településnek mi a megtartó ereje?

Szegi Emma. Sok van, de most a kultúrát emelném ki. A Kabai Nyári Színház egyedülálló "vállalkozás". Most is az augusztus 20-ai városnapra készülnek, Porcsin László rendező segítségével előadásra. Olykor segít az önkormányzat is, de az egyesületük magát tartja el, s nyaranta részesei lehetünk egy előa. Mindig a darabhoz történik a szereplők kiválasztása, a helyi születésű Porcsin László a rendező, s nyaranta színvonalas előadással ajándékozzák meg a városlakókat.

HBN-BB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában