Helyi közélet

2012.05.25. 11:42

Ha elesünk Debrecen járdáján..

Debrecen - Mostanság érdemes figyelmesen közlekedni a város útjain, hiszen építkezés zajlik, de van, ahol épp időszerű volna.

Debrecen - Mostanság érdemes figyelmesen közlekedni a város útjain, hiszen építkezés zajlik, de van, ahol épp időszerű volna.

A cikk szerzője a szépülő Bajcsy utcán lépett rosszul, aminek eredménye, ha nem is csonttörés, de egy mobiltelefon totálkárja lett. Felelősöket eszébe sem jutott keresni, hiszen figyelhetett volna jobban is - gondolta -, s megállíapította, hogy a most épülő díszburkolaton nem célszerű magas sarkúban tipegni. Egy idős, 78 éves néni viszont épp aznap a Batthyány - sétálón járt pórul: a megsüllyedt díszkövek miatt elesett, ő viszont csúnyán összetörte a térdét, a kezét, a homlokát, a bokáját, és a legkevesebb ebben a helyzetben, de a két hete elkészült, több tízezer forintba került szemüvege tönkrement. A történtekről az a hölgy számolt be szerkesztőségünknek, aki segített a nénin, mentőt hívott, ami a Kenézy Kórházba sietett az idős hölggyel. Lajkó Józsefné jelenleg már otthonában fekszik, borogatja megzúzódott testrészeit, és azt szeretné, ha nem fordulna elő ilyen többet, és megjavítanák a járdát. A bizonyítéka a történtekre a csütörtöki kórházi lelet, amely alapján úgy véli, jogosult lehet pénzbeli kártérítésre is.

Bizonyítani kell

Ha a városban úthiba miatt történik baj, akkor mégis, kit terhel a felelősség, és ami a legfontosabb, mikor javítják ki? - érdeklődtünk a debreceni polgármesteri hivataltól. Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy közterületen, járdán történő elesés esetén a felelősség tekintetében mindenekelőtt azt kell tisztázni (bizonyítani), hogy van-e kár, és az okozati összefüggésbe hozható-e valakinek a jogellenes magatartásával. Mindezekre tekintettel a Polgári Törvénykönyv általános felelősségi szabályai szerint kárigényt terjeszthető elő azzal szemben, aki potenciális károkozóként szóba jöhet. Amennyiben az elesés munkavégzésre átadott területen történik, akkor a kivitelező felel a biztonságos közlekedésért. Ha valamelyik közműakna, közmű műtárgy nem megfelelő elhelyezése, megsüllyedése vezet eleséshez, akkor az adott közmű tulajdonosa felelős a megfelelő szintbehelyezésért. Egyéb egyenetlenség miatt a közútkezelő felelőssége is vizsgálható. Természetesen alapvető fontosságú a káresemény előadottak szerinti megtörténtének megfelelő bizonyítása tanúval, fényképpel. A konkrét, Batthyány utcai esettel kapcsolatban bejelentésünkre a hivatal illetékes munkatársai helyszíni bejárást végeztek, és ígérik, az utcán található térburkolat felületi elmozdulásából adódó burkolatsüllyedés javítását ütemezik. A hölgy kártérítési igényével kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jellezze a polgármesteri hivatalnak, s a jogszabályi lehetőségekhez mérten kivizsgálják.

HBN-BB

 

 

Korábban írtuk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában